太多遊客! 京都宣布:「巴士一日券」今年9月底停賣

177 回覆
97 Like 7 Dislike
京阪果份pass先最值屌, 除左有巴士一日券外
仲可以由京都坐電車去返大阪
京都如果無巴士一日券, 車費會貴唔少, 同有D地方要去會比較麻煩
唔中意咪咪柒去囉撚樣,人地本地人生活受到影響呀依家
支那人黎香港影響到香港人就大大聲屌,自己死去京都影響到人就叫人加班次
咁咪乖乖地每程比230羊/比多400羊買巴士地鐵一日pass
收入少,基本開支高,外加市政府又大花筒
雖然好多人去京都,但啲鋪頭好多個登記地唔係響京都,所以好似話啲鋪頭幾好生意都唔關京都事
我諗大部份遊客都寧願畀多D 錢買巴士地鐵一日pass, 但一樣淨搭巴士
不過唔講都冇為意原來京都有地鐵
就係因為巴士太少,46 太多囉
另外整條特快線咪得,反正遊客都主要去果幾個地方
我第1次去京都係坐當地巴士, 3條線轉黎轉去咁. 第1塞車, 第2係等接駁係有時好耐, 第3係兜好遠.

之後無再坐過, 去親都係自駕點對點. 係京都坐個d 巴士係需要極度耐性. 可以係巴士訓2轉都未到要去嘅地方.
老馮架屌你老母?
我哋香港人嚟係俾錢日本賺
我哋質素又高,又有錢
屌你老母不識抬舉
你仲唔幫我哋香港人講嘢
你係咪香港人嚟?
啲主要景點好多都遠離地鐵站
支那狗
就係因為近景點先起唔到地鐵
咁你咪直接講加價咩算
除咗巴士公司賺多咗之外 實際上解決唔到問題
唔可以整幾條專for遊客搭既線咩
唔駛兜到仆街又可以收多一倍車錢cap水
宇治抹茶
我覺得乜野太多遊客滿足唔到本地人需要只係藉口
最主要係京都政府無錢, 所以想係遊客身上搾多D水
其實係咪因為京都市政府就嚟破產先要咁樣Cut咗張日票焗人畀多幾程車錢
京都唔坐巴士可以點玩?
好多啲古跡離火車好遠
印象中好似有兩日pass, 其實安排係京都訓一晚
會抵玩好多, 即日來回好多地方都去唔到

去宇治食抹茶雪糕, 幾好食
不過果度真係睇風景
如果係香港政府會點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞