太多遊客! 京都宣布:「巴士一日券」今年9月底停賣

177 回覆
97 Like 7 Dislike

https://www.youtube.com/watch?v=nyvJ9zSfr4g
京都市交通局推出販售的「京都市巴士一日券」,一直以來是觀光客造訪古都時的最佳交通夥伴。只要一手握有周遊券,大部分的京都必去景點這張票券幾乎完整包辦,上下車搭車通通搭到飽。不過,由於京都市區的觀光人潮不減,前往主要觀光景點的巴士經常擠滿大量觀光客,讓當地居民也紛紛向市府陳情。為了因應且分散大批觀光人潮,今天京都市正式決定,將於2023年9月停止販售京都市巴士一日券。不過,在這之前已經購入的民眾可以使用票券至2024年3月底。

每逢旺季,京都總是一瞬間塞滿大量觀光客,人氣景點或是巴士總是被擠得水泄不通。只是這項政策一出,是否真的能分散觀光人潮還是有待觀察。不過,就算停售京都市巴士一日券,交通局仍積極推廣「地下鐵+巴士一日券」。來到京都旅遊的大家,不妨可以先做好功課入手這張票券唷!

原文網址: https://osaka.letsgojp.com/archives/553804/ © 樂吃購!日本 osaka.letsgojp.com
未加密班次,京都市內交通都已經好鬼塞呢
車無得加大,似乎加班次先搞得掂,但係交通可能更塞
條地鐵線十字型咁樣叫d人點去要去既地方
京都市無乜可能再加密班次啦
已經好多車, 成日塞燈位同巴士埋站
啲車長時間around 30km/h慢行
而家已經好密 都搞到車又上唔到路又塞 仲加密
反而係佢想谷大地鐵使用量就真
好多地方唔坐巴士點去,啲遊客要去咪又係迫返巴士
谷地鐵
無計一開google map好多都係叫你搭巴士
d路又唔闊
京都地鐵廢廢地
唔搭巴士點去景點,下下搭的士?
平日四条通已經塞到仆街
咁咪賺到車費
應該係張券太蝕先廢除
夾實啲
主要係想叫你地盡量用地下鐵再轉車分流
巴士一程到, 點解要地鐵轉巴士
日本巴士最on9係要每個站都企係度等兩三分鐘等夠鐘先開車
我未見過, 你邊度見
我淨係試過名古屋個司機停埋一邊去呵尿, d客都可以去埋廁所
有時早到左咪等陣
站喺京都政府立場唔係咁睇
因為太多遊客搭巴士
令住京都嘅人上唔到巴士/太多遊客塞喺架巴士太混雜
(特別有兩架係經病院同醫院)令當地人困擾
所以就想分流返啲人去搭鐵再中途站轉車/行過去
順便谷吓啲人搭鐵幫地鐵增加收入
日本又唔會用雙層巴士
早幾年去¥500
去到偏d既地方會既,金沢見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞