[地政處股評人] 議息會議 鮑威爾只需一句點燃市場

982 回覆
29 Like 110 Dislike
點燃樓主户口
美國聯儲局主席鮑威爾出席華盛頓經濟俱樂部活動時重申,通脹回落的過程已經開始,但仍有很長的路要走,而且過程崎嶇不平,收緊貨幣政策需要一段相當長的時間。

鮑威爾表示,上周五公布的就業數據超出預期非常強勁,正好反映聯儲局在加息方面仍有一段路要走,如果經濟數據繼續較預期強勁,聯儲局將相應加息。

他認為,勞動力市場強勁是由於經濟強勁,當通脹回落已經開始的同時未有損害到就業市場是一件好事,又估計今年通脹將大幅下降,但要到明年通脹率才能降至接近2%目標。

提到聯儲局縮減資產負債表,鮑威爾說,仍有一段路要走,未有設定具體目標,指出仍需要幾年時間,銀行業準備金才能達到一個適當水平。

樓主無講錯, 鮑威爾真係只需一句就點燃市場
不過係升
所謂理性分析只係拎D descriptive既數據出黎扮代表就以為自己有料 所以你見佢永遠堅持一個睇法 因為數據係不變既歷史 睇得出樓豬連股市係行先過實體經濟都唔知 一味講加息到底知唔知long yield 11-12月已經peak咗 見唔到任何分析市埸情緒, momentum變動, 資金流向呢D真正影響股市未來走向既野 樓豬連做財演都唔合格仲到處留tg
點燃到嘅梗係燃料
燃料梗係攞嚟向上
幾時見過跳樓要有燃料
公道講
咁唔係個個分析都會贏嘅 都係講實戰姐
全部準佢洗撚係連登鳩up咩

利申
無追樓主post
咩話
樓豬比眾人屌個位就係佢笑鳩人地唔跟佢個套 好肯定人輸自己贏 仲要不停宣傳自己tg group
一日未減息都未衰退
減息先開始黎料
宜家仲可以玩下波幅
樓主會唔會去問下chatGPT 到底個市幾時先識跌
無樓主呢啲人輸錢

我地點賺錢
boom
做淡既就係估緊個頂,
但個頂真係似幾難估
傻鳩熊
2024先戲玉
見頂個時好多人就輸身家了
支持樓主 好理性
市場短線真係可以好唔理性
樓主唔洗灰心,老鮑講完嘢升之後第二日跌唔係未試過
環球早報:拜登即將發表《國情咨文》,Fed主席鮑威爾並未重返鷹派

http://Investing.com - 美國總統拜登即將發表《國情咨文》,據報道,拜登將重提向富裕人士徵收最低稅率,以及大幅調高企業回購股份的附加稅率至現時的4倍;而眾議院共和黨在提高聯邦債務上限問題的談判,也將成為市場關注重點。

還需要關注的是,市場仍關注美聯儲下一步的舉措。上週的就業數據令市場擔憂Fed將會進一步加息,而週二發言的多位美聯儲官員也發表了偏向鷹派的講話,但是主席鮑威爾卻並未重返鷹派,他在最新的發言中重申通脹放慢過程已開始,即使勞動市場十分緊張,惟同時承認尚有很長路要走。他又說當局需要進一步加息,因為政策仍未處於令經濟收緊的水平。

原來咁叫並未重返鷹派
咁點先算重返鷹派
琴晚一講呢「當通脹回落已經開始的同時未有損害到就業市場是一件好事」就爆升

最尾又大插
好彩無跟
不惜一切...然後...過程中會有d唔舒服...
佢而家話開始減息既話,就應該係鷹了
市場會解讀成衰退開始
但廢老鮑而家講既野太正路,
同樓主分析既都差唔多,
所以反而個市會一路咬上去,
到最理性分析果堆熊軍都投降果陣,
先可能接近見頂
衰退係咪應該升
開始減息股市就跌
唔關衰退事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞