[認真]其實啲鬼佬係點記恐龍名?

178 回覆
476 Like 40 Dislike
有PREFIX同SUFFIX同ROOT
讀開就知
CHEM BIO個D都係咁啦
藥名就更加係
話說點解要用拉丁文黎命名
係因為拉丁文係一種已死既文字

中文英文人類仲用緊就叫未死
人類用緊係
唔多唔少都會改變左文字既意思,讀音之類

所以先用拉丁文黎命名
好似係咁
韓文咪仲難

咁骨又點記
人地兩三歲唱兒歌就係唱恐龍名,好似你唱有隻雀仔跌落水咁熟
三至五粒假名好易姐

フシギダネ
不思議種
奇異種子
佢哋唔需要記晒所有名稱,需要時咪查囉!
去過一個恐龍博物館參觀,考古學家唔係乜都研究
多數係專注(專門)研究某類古生物或植物
係其中一個(考古)科學家親口話研究緊古生物龜
如果無記錯,應該都係拉丁文嚟

利申: 唔肯定
關個拉丁字根事

Staphylo 葡萄
Coccus 球
Aureus 金黃

E. coli 個E 係 Escherichia,係name after一個德國佬,姓Escherich

咁點解中文叫大腸桿菌,唔叫埃氏桿菌呢
因為佢對上一個科、目叫Enterobacteriaceae / Enterobacterales

Entero 腸
Bacter 菌
Coli 桿

就係咁記嘅啫~
this this and that
咁都要笑人拎優越感?

xbox game pass冇中文玩咗成年 前排steam免費玩返反而唔太認得出啲中文名
全部都係拜撚數
肌肉英文仲難
不如問動物名點記
一直都覺得呢樣好神奇,我地出咁叫感冒藥,之後就叫牌子,佢地就叫para個體系完全唔同。
同記寵物小精靈一樣
251 都唔難啦
我既睇法係:我地d中產或者上流社會既細路就由細到大講英文,咁西方貴族同上流社會既細路就係學拉丁文。

呢d野得佢地自己仲識,再將d醫科同學術野用返呢d字,就可以減少左平民學到呢d野既機會,確保家族權力。
人哋都唔知你班ching Chong點記中文
黑馬,白馬,黑馬,白黑,白馬黑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞