[認真]其實啲鬼佬係點記恐龍名?

178 回覆
476 Like 40 Dislike
唔係種種有,暴龍祖先嘅化石揾到羽毛,暴龍都好大機會有,但無化石證明。

暴龍同速龍同似鳥龍、盜蛋龍、傷齒龍等等係蜥臀目,有嘅機會大啲。

但鳥臀目如三角龍、劍龍、鴨嘴恐龍就未必有,雖然三角龍祖先都揾到有毛,但應該稱不上羽毛。
人哋母語
正如點解你會記到地方名點寫
好似係有方法記
起名有pattern
好似當年讀chem咁
有無d 書教呢種拉丁文命名推介
真心想學
其實每個專業領域啲名都係咁複雜
所以其實大部份鬼佬都講唔出邊隻恐龍叫咩名
就算斬prefix suffix都係長
你去超市走轉就明,買魚都唔係fish喇,黃花,青魚,石班,鱸魚。。。

只係我地學既英文太唔生活化姐
黃花,石班依啲都只係俗稱
魚品種既學名一樣好複雜

人其實都叫homosapien
有興趣既 小學未畢業都識晒啦
無興趣既 學黎做乜
英文先易記
有prefix suffix
再拼埋
人地普通人識Dinosaur就得

e.g.

Flying Dinosaur
Swimming Dinosaur
Walking Dinosaur with 2/4 legs with fin
Running Dinosaur with 2/4 legs
Jumping Dinosaur
Snaking Dinosaur with 2/4 legs
The one with very long neck
希臘人名咁上下
冇人會走去記囉
好少人有興趣了解
chok 晒taming 都要tame 幾分鐘先tame 到爬樹個隻老虎

好難想像default setting 點tame

btw tame 完d 大龍大魚, 人生再冇意義
記班恐龍名做乜?你同佢地好熟?得閒會約出來飲茶?
長頸都幾隻
Apatosaurus
Brontosaurus
Diplodocus
Brachiosaurus
d 鬼佬記恐龍都係記最出名個幾個,佢哋記藥名同病名先勁 好多中文病名都係幾個字好易記同埋睇個字都估到係乜不過英文名係d醫學名好難估係咩。例如脊椎側彎叫scoliosis 你唔google 下根本唔知係乜
超~~Av咁多人名 大家睇到個樣咪又一樣記到…
我明你想表達嘅嘢
覺得難 啲字長 其實係因為冇相關知識去理解
字嘅結構先覺得難

正如大陸人都覺得我地用倉頡速成
好難咁
講開我以前開post, 都仲未有人答到我嘅問題。有冇人答到我?

有無人鍾意恐龍? 伶盜龍同速龍有咩分別?
https://lih.kg/2208996
應該係知道點讀就記到?
有見過認得咁差唔多個樣 加埋字首字尾既知識
好似我地記難字咁 例如抑鬱個鬱 出街問9成人應該都識讀+寫得出大概既樣
d鬼佬仲R爆頭諗我地點記啦
見到有d小朋友讀ischool p1就學呢d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞