[認真]其實啲鬼佬係點記恐龍名?

178 回覆
476 Like 40 Dislike

睇返張圖,全部比較常見嘅恐龍個名都咁多字母,莫講話串出嚟,真係讀都難讀

我哋叫開嘅暴龍/梁龍/雷龍/三角龍etc.嗰啲好多都係兩三隻字內嘅名,但一用英文就長咁多,真係唔知啲外國人平時係點記得佢哋個名

會唔會其他恐龍都好似暴龍(T Rex)咁有簡稱?定係啲鬼佬溝通淨係會描述隻嘢嘅特徵e.g.係「呀...」嗰隻 or 鬼鬼祟祟走嚟走去嗰隻

同埋仲要唔係所有恐龍名都係-saurus尾,真係好易叫錯
有冇外國巴打可以解答到平時啲鬼佬究竟係點記恐龍名
咁你點記中文啲化學名/藥名
熟悉個d會知
有d聽都未聽過嘅藥 唔會記得
eg 磷丙替諾福韋
D鬼仔對恐龍好沉迷
好似我地背精靈名咁好快記哂
Bonaventure
Elizabeth
Alexander
隻隻字唔同佢地都記到啦
何況啲龍只係 xxsaur
你記中文生字都唔會一筆一劃做最基本單位去記掛
樓主一定唔係英文讀bio
老蕭細女
我覺得恐龍名又唔同一啲醫學上嘅專有名詞,普通人如果唔係讀醫療系嘅根本唔會用到嗰啲字,但恐龍名只係屬於動物名,啫係好似horse/cow/tiger嗰啲,只不過係長好多咁解
就係唔係全部恐龍都係saurus尾,e.g. 三角龍/速龍/翼龍
我都想知點解會有咁嘅分別
Prefix/Suffix
好似我地記部首,佢地就記呢啲
你有興趣自然記得架啦
知道點拼出唻咪記到
對於鬼佬唻講 葉劉淑儀 四個字都好難記。
同中文一樣x 龍 y 龍姐
我打Ark打左3000個鐘
再睇侏羅紀世界果陣隻隻恐龍一出場我就Up得出個名
有關係嘅咩?
雖然bio嗰啲細菌名都好長,讀咗咁多年我都淨係記得Staphylococcus aureus同E coli(全寫唔記得)
但恐龍嘅英文名喺外國應該唔係bio堂教掛?會唔會好似我哋上英文堂學動物生字咁學?但唔知恐龍英文名喺外國係屬於小學定中學程度嘅生字
玩ARK
玩英文版真係可以記到
上面呢堆叫你用中文名都噏唔哂啦
呢啲就收皮 咁德文點算?

Buenos Aires (dpa) - Bundeskanzler Olaf Scholz hat zum Auftakt seiner Lateinamerika-Reise eindringlich dazu aufgerufen, das Freihandelsabkommen zwischen der EU und dem südamerikanischen Staatenbund Mercosur abzuschließen. „Die Verhandlungen haben nun schon lange genug gedauert“, sagte Scholz nach einem Treffen mit dem argentinischen Präsidenten Alberto Ángel Fernández in Buenos Aires. Es sei wichtig, „dass man sich unterhakt und einen Weg findet, miteinander die Verhandlungen bald auch zu einem gelungenen Ende zu führen.“
其實中文易記還易記
其實好多龍嘅名都唔能夠令你知道隻龍有咩特色
例如雷龍、梁龍

但係英文嚟睇,如果你熟悉affix同對希臘文、拉丁文有少少認識
會易記好多,甚至有部分龍係可以憑名知咩樣

舉個例,Triceratops,三角龍
Tri 三
Cerat=>Ceras 角
Ops 眼/面

三角面即係三角龍
比較多依賴文言文水平
又唔係直接老英文嘅
如果有拉丁文同希臘文根基會易好多記住
saurus係蜥蝪
odon係牙
ops係面
大致上望到隻龍咩樣可以大致上估到個尾

例如Spinosaurus
Spino=>Spine 脊椎、棘
Spinosaurus即係脊椎有棘嘅蜥蝪

btw我地連大慈大悲救苦救難觀世音菩薩都記到入腦
鬼仔記到恐龍名其實都唔出奇
因為啲串字嘅combination好多都有意思
所以記到
不過都想補充返少少
我唔係想話中文翻譯弱於英文名稱
而係想帶出返如果我地母語係英文
我地記恐龍名嘅難度會大大降低

有個例子我舉得唔好,就係雷龍Brontosaurus
Bronto其實指嘅係雷聲
如果唔睇圖,真係會聯想唔到Brontosaurus咩樣
Share個網畀大家
係教小朋友記恐龍名嘅網
https://www.kids-dinosaurs.com/dinosaur-names.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞