內地突然瘋傳姜濤表演!香港樂壇水準遭到質疑

467 回覆
978 Like 27 Dislike
公道講句 班黃絲左膠同藍絲咪一9樣
但鐘意姜濤既係老一代黎
破地獄

遲啲仲話要上 The First Take 表演破地獄

外媒:由於反應遠超預期,The First Take打算在邀請香港歌手獻唱 人選之一包括姜濤
https://lih.kg/3282472
荷葉布
條友當年咪參加過快樂男聲畀人foul左
許冠傑嘅思維就係精神分裂同下流,一個講命理有時終須有嘅人唱半斤百兩
你自己係咁所以認為人哋係咁?
連登仔係咪淨係識講舊歌手係9叫 次次都見到呢d評論 依家姜逼就真係9叫啦
其實許冠傑嘅歌詞,以通俗為主,唔會有太多修辭技巧。
許冠傑嘅詞廟街化係一個好嘅形容詞,時空唔同,個吸引力下降。
唔講吓咸濕嘢,就係啲思維混亂,又要貪,又要扮清高
香港樂壇
成也姜濤
敗也姜濤
佢成個創作理念就係要入屋

等中文歌唔再局限有教養嘅上流

陳義過高嘅話又邊有凡夫俗子聽?
MIRROR人氣王姜濤在本年度《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮2022》上的表演引起不少網民討論,不少香港網民對於表演評價兩極,商台將姜濤表演片段上載至YouTube,DISLIKE數遠超LIKE數,其實事件已經在香港告一段落,但是此影片突然在內地網站BiliBili被網民上載,獲得近十萬的點擊率。

當時姜濤憑《鏡中鏡》獲得「專業推介.叱咤十大」第4位,腳傷初癒的他狀態大勇,在台上大動作又跪又跳,及後更行落台走入觀眾席,霸氣高呼「let’s go」「I’m back!」兼行勻全場,非常落力。隨後不少網民在討論區力數姜濤不是,指他沒有做好明星的本分,不但唱功欠佳、就連身材亦缺乏管理。其實事件已經過去近一個月,不過影片突然在內地網站流傳,點擊率高達十萬,姜濤的表演震撼內地網民:「沒有想過MIRROR居然會以如此方式紅過羅湖」、「胖虎居然上台唱歌」、「他是在破地獄嗎?」、「真的好尷尬!」

隨後又指出憑藉姜濤這次的表演,難以相信他是香港的人氣最頂端的明星,甚至認為現時香港樂壇狀態相當複雜,明明有林家謙、張天賦、曾比特這些歌手,但在人氣上卻比不上姜濤,簡直難以置信,更直言:「看來香港處於一個好複雜的生與死的交疊狀態中。」

戇鳩
另一個講法,就係許冠傑只係一個marketimg產物,當時廣東歌少,大學生少,而且香港仲係非常純粹精英,而學歷偏低年代,唱片公司搵個大學生出嚟,唱啲最市井嘅歌,完全係一個計算。

而市井,或者你講嘅反映當時生活,脫離左時地就冇吸引力,如果冇唱功,就係零
鳩跳都好過連點跳都唔記得
真係一個好例子
有料嘅唔使上大佬搵食
香港人夠養佢
唔使拍抖音食屎,或者唱埋D9叫歌
希望姜濤嘅成功可以做到一支強心針
話俾人聽大陸市場要唔要都冇緊要,香港人夠做
你地都唔識,這是姜衝出亞洲的第一步

首先,嚇一嚇你班大陸人,再嚇埋台灣,分分鐘成個美國,加拿大,澳洲都會比嚇到

呢d咪衝(柒)出亞洲囉
咪撚玩啦五寶
其實你留comment,好多人都覺得你on9
評論繼續掃
條死肥仔快d收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞