內地突然瘋傳姜濤表演!香港樂壇水準遭到質疑

467 回覆
978 Like 27 Dislike
我都想同你講返,Sam有好多歌係同黎彼得一齊作詞,包括我估你想講果首嘅浪子心聲,所以唔一定代表等於佢思維
而呢度都見到呢句唔係Sam填 麻煩你check清楚先 唔好亂咁人身攻擊話人精神分裂
https://topick.hket.com/article/2616028/%E3%80%90%E7%B7%A3%E7%9B%A1%E5%89%87%E6%95%A3%E3%80%91%E5%B0%87%E3%80%8C%E6%AD%8C%E7%A5%9E%E3%80%8D%E8%A8%B1%E5%86%A0%E5%82%91%E8%A6%96%E7%82%BA%E7%8E%8B%E5%AD%90%E3%80%80%E9%BB%8E%E5%BD%BC%E5%BE%97%E8%87%AA%E5%96%BB%E4%B9%9E%E4%B8%90%EF%BC%9A%E5%85%A9%E5%80%8B%E4%B8%96%E7%95%8C%E7%9A%84%E4%BA%BA%E8%B5%B0%E5%9C%A8%E4%B8%80%E8%B5%B7%E5%BE%88%E9%81%8E%E7%99%AE
說到二人合作的第一首作品《浪子心聲》,黎彼得看到廟街睇相佬「命裏有時終須有,命裏無時莫強求」兩句而得到靈感,最終由他填上歌詞,再由阿Sam譜上樂曲。其後阿Sam還介紹黎彼得給劉天賜認識,賜官看中他幽默風格,聘他入《歡樂今宵》度gag。

而同時其實呢兩首歌都係為配合返1976套同名電影半斤八兩個故事去寫
半斤八兩(歌)係講許冠文(片中主角黃若思)做老闆時果隻孤寒縮骨,咩都斤斤計較,兩個員工係佢到做野嘅苦況
而浪子心聲我自己咁理解,係話片中許冠文係尾段比人搶劫仲間接斷埋腳後,但之後班員工完全無去探佢,什至之後員工搶埋你份生意做,正如歌中「難分真與假 人面多險詐 幾許有共享榮華 簷畔水滴不分差」
「命裡有時終須有,命裡無時莫強求」唔好強求要啲野,堅持自己一啲信念,佢要嚟總會嚟,無就無,要學識放棄
唔好再好似主角自己以前死都對下屬咁刻薄,一毫子人工都唔加比人,仲要隨時扣人工,咁可能反而令有你想要或者意外嘅收穫,最後主角放棄咗執著,同員工一齊打拼做生意,呢個就係收穫

所以首歌係針對許冠文呢個老闆,我完完全全唔知你句精神分裂有咩根據
同埋寫返啱啲字,比返佢同佢作品一啲基本尊重
咁可能係
我就係百思不得其解 佢大部分歌音調都好平穩 何來有鳩叫成分
敵人既敵人就是朋友
清對鳩叫係咪有咩誤解
邊到鳩叫?

同埋話佢無唱功仲搞笑
你點定義唱功呢樣嘢
高音?

唱功仲包括氣息,音準,咬字,節奏等
許冠杰除咗唔唱高音,其他都處理得好好喎
聽下佢唱滄海一聲笑,
係佢先唱到嗰種笑傲江湖曲劉兩個長老,嗰種想退出江湖但又知道無可能嗰種,無奈滄桑又有一絲希望嘅韻味

你唔聽唔代表人哋唔掂囉
咁多位前輩得阿Lam先算係鳩叫其餘都係後輩學蕭敬騰鳩叫懶有型嘅多

補充上面:

蕭敬騰起碼聲底雄厚先玩得起技巧

香港一大班五音不全發明星夢嘅人東施效顰好肉酸
薑糖做歌手
你睇吓你哋個韓紅再講啦
你哋養豬養左幾十年
仲好意思話人?
明顯韓紅係走實力派咪可以肥囉
而家姜b走偶像派都咁肥就唔得啦
定你覺得姜b係走實力派?
咁咪批評返佢唱功囉
如果瘦返講咩好
韓紅有實力咩?
覺得佢sell樣
唔信你問杜德偉
問咗杜德偉
佢話韓紅樣衰
所以唔係sell 樣
定你覺得佢靚?
佢同我講
當日韓紅靠美色引誘佢喺條行打車輪架

你係咪問錯許志安?
我唔太識尊重垃圾
你講果個係許志安,
佢同我講係俾韓紅迫打車輪,所以要食返賓穎補返數
你連佢名都叫錯,睇嚟唔係好熟,應該唔係真話
你好型 唔同你講 結束話題
傻閪以為好有道理,一個開創廣東歌先河嘅人
你就用完全成熟嘅標準批評
即係福特兄弟創造第一部車
但你就話架車快唔過架法拉利所以係垃圾
你講完唔覺得柒?
人地有外有內
洗鬼同你做幕後
歌藝一般但算唔上差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞