內地突然瘋傳姜濤表演!香港樂壇水準遭到質疑

467 回覆
978 Like 27 Dislike
賺錢嗰方面進步
呃啲師奶錢
你係咪諗多左

2021年喱個姜濤POST有11233正評
https://lih.kg/jweoNS
乜咁遲啊
第一次落廣告,行街見到對面大廈張海報我已經覺得柒
影響我食慾當街屌出聲,俾fd叫我細聲d唔好俾人聽到
扮吓小豬
就好有星味
本土文化
他是在破地獄嗎
比起哲理其實更多嘅係共鳴感
mla嘅「邊一個發明了返工」就好似近代版嘅半斤八兩一樣
你講嘅半斤八兩嚟講 依套嘢上嘅時候
香港人係有得做打工仔拼博嘅時候
大陸文革先到尾聲 連改革開放十劃都未有一撇
試問大陸人又點會明你歌詞做緊乜點會同你有共鳴感又點會喺當年嘅大陸有得紅
何況當時香港背景就係大家同上同落 同舟共濟 獅子山精神
佢歌詞大部分互相共勉嘅內容自然好似唱緊當年香港人嘅心聲一樣啦
你講紅館 大佬啊當年鍾意佢嗰班依家都已經抱晒孫六七十歲喇
一係幾次移民潮一早走鬼晒 一係已經對追星無晒欲望 有啲身體都唔多掂喇 仲同你去演唱會咩
許冠傑同宋禮勤直程唔係同一個時代 都唔知你攞佢嚟比jm 你攞林子祥嚟比就啱

只可以講 幾時歌紅都唔係淨係得唱功依個因素
仲有歌曲背景歌詞全部都關事
連登大勝
賀瓏博恩
想請教下邊首有鳩叫 第一次見人講佢個風格係鳩叫同嘈 如果你覺得呢兩首嘈可以話你唔鐘意
但真無咩印象佢有歌係鳩叫
大陸佬講野使乜理
仲要冇道理
yes agger你最後嗰句
印象中睇過段片講到佢死之前果幾年好少人再搵黃老霑作詞
真係好唏噓, 明明黃老霑作詞真係好撚勁

https://youtu.be/FwP9jNpQ2rg
的士陳起碼肯keep下身材
姜B 就…
所以廣東歌永遠都係嗰啲chord嗰啲樂器囉
出新元素啲崇古撚就會話喱堆係撚canto pop牙
以前啲歌路就越出越窄比人話冇新意
「香港樂壇」一早比垃圾資本同垃圾聽眾玩撚死左
有D留言係香港字眼黎
胖虎打乞痴

屌你支joke 都幾好笑
鐘意得廢姜
係咩口味
其實你擺許冠傑都差唔多,好多大陸人都覺得難聽
你攞阿Sam同姜濤比

係咪腦入水
許冠傑唱歌技巧係好撚弱,喺度尻叫,半斤八兩,日本娃娃嘈到閪,大陸人一聽唔明廣東話,純聽唱功係覺得佢係好普通,亦都係點解佢嘅影響力喺大陸,係可能連宋禮勤之流都不如。

填啲詞又尻,唔撚明點解又人覺得有哲理,哲你老尾。

十幾年前開紅館,開到爛哂,搞到後期肥媽咁嘅入座率
想請教下邊首有鳩叫 第一次見人講佢個風格係鳩叫同嘈 如果你覺得呢兩首係嘈可以話你唔鐘意同主觀感覺
但真無咩印象佢有歌係鳩叫
話專業推介 真係笑大人講口
實現支那連登大和解
好多歌, 佢唱先有果種味道
其他人唱係覺得爭DD
BTW 心裡日記 好撚好聽
https://youtu.be/BQ-FlgXWjIQ
巴打許冠傑都叫阿Sam
廣東歌出面愈黎愈少人亦反映緊呢個事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞