內地突然瘋傳姜濤表演!香港樂壇水準遭到質疑

467 回覆
978 Like 27 Dislike
雖然近年港台弱左好多
但大陸主流不嬲係話香港台灣既歌手好過大陸好多
「胖虎居然上台唱歌」、「他是在破地獄嗎?」、「真的好尷尬!」
BEYOND既歌
北上到連唔識廣東話既中國東北人都會識唱
越洋到東南亞既星馬人都識唱WO
Shut up! Shut up! Shut up!
I am Bad!
參考資料

「呢到一齊睇: 歷年金曲金獎
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/%E5%8B%81%E6%AD%8C%E9%87%91%E6%9B%B2%E9%A0%92%E7%8D%8E%E5%85%B8%E7%A6%AE%E9%87%91%E6%9B%B2%E9%87%91%E7%8D%8E

金曲金獎係84年開始
84-89 3/6首原創
90-99 6/10首原創
00-09 10/10原創

講埋叱吒至尊歌 (88年開始)
88-99 11首入面9首原創歌 得兩首係改編歌
00-09 10首10首原創歌

source: https://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E5%8F%B1%E5%92%A4%E6%A8%82%E5%A3%87%E6%B5%81%E8%A1%8C%E6%A6%9C%E9%A0%92%E7%8D%8E%E5%85%B8%E7%A6%AE?wprov=sfla1」
黃屍左膠:睇唔到!睇唔到!外國歌先最好聽!
香港新一代嘅品味同質素竟然不及內地

真係風水輪流轉,要怪就怪而家啲公屋年青人全部都係單非雙非後代
唔明點解香港偽媒講到冇咗mirror = 娛樂圈會冧
好撚柒呀屌
同連登connect

We connect
中國冇本土文化賺藍養黃team
所以唔得
我用開連登app
你係咪同我一樣係支那仔
姜逼成功促進中港關係發展
超同意
許冠傑既歌有唔少係唱左當代人既心聲
你依家睇番未必有共鳴
但你會知當代人既生活係點

就算係秋官隻香港料理咁鳩
佢都反映左97後香港人都擔心前景

呢類歌寫左當年香港既歷史
未必會日日聽
好似你都唔會日日睇歷史書
但係準確地係果個時空果當人生活所思所想同所見所聞
你想知制水係咩黎?d人點諗?
聽下首制水歌你就知當時d人生活幾咁無奈
所以隔咁耐都仲有人講有人提

但係近廿年香港真係唔多呢d歌手/歌
姜B係賣謙虛乖仔善良做賣點
冇得比
繼續吹
Sam啲歌呢首最鐘意
Ching 解釋得好好 我地呢代對許冠傑啲歌冇共鳴感係冇問題,因為真係隔咗幾代,但佢真係廣東歌嘅先驅,要知道當年佢係Kong U出嚟,但偏偏唱咗好多低下階層嘅心聲。

同埋完全唔知佢有邊隻歌係嘈同鳩叫?偶然我都會聽吓沉默是金,浪子心聲,其實歌詞幾有意思,雖然幾老土。
近幾年香港鍾意睇人進步,有心就得
黃屍精神病你噏乜
再睇返下面個po 16k正評
証明d人唔係盲反
大家都一開始睇好佢
點知條撚樣由頭到尾都係呃飯食既

【好撚長】姜濤,其實你有冇諗過點解咁多人唔鍾意你?
https://lih.kg/3269512

原來致敬緊Trump
支那仔話屎難食你係咪都要反
韓國人都笑鳩鏡狗
人地又睇TVB卡通大?
白卡仔過主啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞