41歲男玩滑翔傘後失蹤亡 死者遺孀:透過分析Google時間軸的數據,得出一個可顯示丈夫座標的檔案,惟警方未能開啟

215 回覆
400 Like 11 Dislike
【41歲男玩滑翔傘後失蹤亡】
【遺孀稱獲定位數據但救援隊伍未即時參考】

41歲男子數年前玩滑翔傘時失蹤6天後獲救,送院後證實死亡,死因庭展開研訊 。死者遺孀透露,與朋友分析Google時間軸的數據,得出一個可顯示丈夫座標的檔案,惟警方未能開啟。她之後進一步鎖定丈夫位置,並將座標發送予救援隊伍,對方回覆需實質證據,加上夜已深,翌日才會繼續搜索。後來陳確認丈夫被尋回的位置與友人提供的座標相差僅20米。

她稱理解當局決定,強調並非追究責任,然而「資訊如何使用得更有效?點解唔係依賴事實同數據?」又謂「感恩佢喺佢鍾意做嘅事度過身,唔係個個可以做到⋯⋯唔知係咪福氣」。

#明報 #明報即時新聞
她稱理解當局決定,強調並非追究責任

好愛國愛港咁收聲啦,咪添煩添亂
唉呀,做乜唔舉報自己老公犯囯安法呀,係嘅話不出半日班長官一定做嘢,捉個人返嚟
6天..邊度咁難搵?
又感恩 傻閪耶撚?
不如巴打都講下有咩可以做
自己去搵?
Gpx 果類掛
6日都仲係搵到前幾粒鐘先斷氣咁勁
無證據 不愧係公務員
因為人地唔係連登仔囉
係連登開post應該10幾個巴打會組隊去
始終人間有情連登有愛
真係post咗報案記錄之類唔係玩膠我覺得有人會幫手
如果唔係太危險天氣差嘅話
試吓話佢拎住支香港加油旗好快幫你搵到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞