原來月入5萬都係無撚用

323 回覆
1030 Like 313 Dislike
老豆母係公屋師典好
知道咩升跌你就唔會咁得閒係度9up啦
咁你家陣係咪訓緊街??
點解下下都要諗買樓?
5萬月入 租一萬鬆反而冇咁大壓力
冇能力買就再儲下先囉
唔交就仆街? 咁你慢慢交啦
用你父母間公屋換居屋
自己租樓
留錢去旅行做租租啦見到你就慘
樓主搵5皮咁撚少又厭大西北又厭舊又真係唯有訓街
美孚新村夠舊啦未又係批30年
建議樓主窮就唔好咁大想頭面對現實 唔好覺得搵5皮好撚多
供既錢等於左儲錢, 買左樓頭幾年想多啲流動資金又會慳啲或者謹慎啲.
間屋自己既整好左之後就無咩大洗費. 同埋完全自己地方可以任整整到啱心水.
咁就會少左好多出去洗錢既機會. 自己煮意粉五十零蚊可以兩個人食兩餐仲要好食過出面多多聲. 滿足感夠高衝動消費就會少.

另一樣係, 家庭開支係一個好主流既消費項目, 而家庭開支既支出者又係好精明既師奶, 所以家居野選擇好多, 平既都好撚多撰擇, 如果開支重心放左係家居到, 你個整體支出係細左好多. 日常開支好撚細, 而家洗錢都係為左搵野玩,我老婆就買名牌. 所以諗諗不如再買間好啲既屋洗係個到仲好.
第一城囉 咁方便 又大屋苑 打通做一房一個人應該幾好住
條友憤青到一個點,根本無討論空間
永遠都係睇net出黎個數嘅,一係搵多啲一係洗少啲囉
你咪又係兒登仔
如果未補地價居屋 業主過左生 可唔可以轉比仔女?洗唔洗補返地價?
一個老婆加幾條女,輕鬆財自
原來樓主習慣full pay買樓
過得去啦,不過成五張嘢先得一球,唔好諗磚頭啦,輕輕鬆鬆等死算啦
我知道股息一定多過收租回報
我知道股價跌得仲快過樓價
有冇聽過賺息蝕價 當隻股年年派4里息,但今年個價跌一半 仲要唔知幾耐先升番原位,咁有咩為呢,今年大部分股都腰斬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞