原來月入5萬都係無撚用

323 回覆
1030 Like 313 Dislike
咪租住先再滾大舊錢, 而家都跌左都買唔到就真係幫你唔到.
水人買舊樓? 而家跌到PK
舊樓比盡借到一半sor
5萬咁9小….緊係無用啦
50歲你老母都死左啦
Fedwatch市場利率期貨12月仲係睇緊4半
FOMC dot plot直情5厘上下
我上網搵
舊樓按揭成數比新樓低其實聽起上來合理,但其實有些舊樓並不包括在內,包括上述提過的唐樓或者順利通過壓力測試的業主等等,舊樓按揭成數仍可以做得多過六成甚至七成。另外,原來大型藍籌屋苑的審批也比較寬鬆,即使是舊樓,這些舊樓的按揭年期能做到和新樓一樣,有30年按揭年期。
唔係可以轉個名比你嘅咩?
明白你師兄
同埋就算買樓月供兩萬幾三萬兩個人夾都唔係咩錢.

十零年儲既錢已經夠續番, 之後大把野可以諗. 我以前都係儲一大舊錢先買都覺得on鳩. 睇息, 息唔高真係供樓屈機, 一路供一路儲快好多.

我買左五年, 當年俾一半首期, 撞正埋疫情無咩錢先, 而家夠續晒有突. 再跌都想買多間方便啲.
供完又夠期俾人圍標大維修
四十幾歲先得1M saving仲要諗買樓 抵比人撚啦
係咪唔知供樓嘅錢分兩部分,一部分交息俾銀行,一部分先係供本金?
另外, 唔買樓都唔駛驚60無地方住, 香港大把老人家無錢無人無乜.
政府保護網而家仲係好足, 公屋老人院點都安排到個位俾你. 反而精神身體健康緊要啲. 最陰公都係唔可以照顧自己個啲.
點解一路供一路儲會快好多?
可能係好基本嘅知識但我唔識買樓嘅嘢
捐晒佢 去排啟德公屋
點解今時今日仲有人覺得供樓會搞到生活好艱苦?
你個世界得香港?
真,識人辭職搵返皮幾野,起碼個人開心啲先啦
How about 居屋 ? (未補地價)
50儲多幾年按揭都未必批
到底點樣搵到5萬㗎你
唔補我點買
因為佢on9大洗唔自律儲錢
同埋佢5年前買
早十年樓價係咁升佢咪覺得自己儲耐左
定期Risk free wor
供樓20年內負資產機會大啲定逐年定期/定存total loss 機會大啲呀
重要有乜事可以draw出黎
定存依家重要高利率過租金回報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞