原來月入5萬都係無撚用

323 回覆
1030 Like 313 Dislike

你個年齡層既人2021年中位數都已經係4萬 (而家實際更多), 5萬只係中游大眾既一部份, 你仲要單人, 買唔到好正常
Ugard 中位數都買唔到樓都幾sad
不過樓主買唔到係佢有要求
Ching講得好好 點醒埋我
今日高位,明日低位,我指定期嘅息口
外國都可以考慮咁諗
香港就…
冇錢先係最大問題喎
屋企冇錢但係因為驚婆媳問題而學人死供爛供
咁就真係自己攞嚟
睇佢講嘢以為二三十,原來都已經50仲學人供樓
佢假膠黎
其他post有講自己做工程 玩交友app 有fd係FG年紀
同埋開好多attention seeking post
500萬油尖旺大把四正350呎啦
原來係一萬儲蓄engine jai?
其實係
實用面積大, 間隔好用既樓好多都開始樓齡大
就當結構安全 但都難免開始要大執 特別係啲明渠暗喉
新少少既樓 一係就偷位偷到唔好用 一係就偏細
照你邏輯 一直租實用舊樓 每次要大執就換單位
其實分分鐘拉均嚟計唔輸太多
對比買完樓要供樓仲要出錢大維修

Told you
一早講咗
性別政治先係最終政治
人類喺社會嘅生存同埋佢哋對生活嘅追求
本就離唔開要對不同領域作出探索、開發同發展

是故
咁亦代表高度依賴一個蓬勃、有生命力、生產力嘅社會
亦即 社會大環境必須pro-life、pro生育
生育率就係支撐社會發展嘅關鍵

女性權力提升
正正就令女性私心膨脹
佢哋拒絕負上生育義務
直接摧毀自己社會嘅發展同安全
(因生育率急降而需向鄰近國家低頭、輸入勞動力以維持生產力,因此文化主權會被侵略,最終導致自身國家(特別是文明民主國家)嘅文化傳承消滅)

全球最top學術界嘅共識係
現今世界喺人類嘅歷史上
擁有嘅生活資源、乾淨食水食物,
同埋醫療水平都係屬於最豐足同最高嘅品質
但反而女性生育意願係歷史最低
所以所謂「冇樓生唔到」、「生活條件差」
嚟合理化唔生育
呢啲都係女性另有目的嘅藉口
真正嘅生育率下降原因
正正係因為女性權力提升

但當然
女性連同她們的狗公
好鍾意將黑白倒轉
會講成係「因為社會滿足唔到女性所以唔生」
不斷endorse呢種賦予女性權力
去無限勒索社會先要滿足她們女性自身慾望嘅價值觀—即女性淫邪貪念
先再去考慮生育

諷刺嘅係
一個喺有國家、社會嘅地方生存嘅女性
竟然可以喺取用社會嘅資源同安全保護後
唔需要諗為社會負義務
而同時自己唔返返去原始荒島森林、自己斬柴狩獵生存
荒謬嘅女性邏輯正凌駕全社會

可見
女性本質係淫邪、反生育、貪得無厭
內心充滿「邪慧」—用於邪惡目的的智慧
不斷勒索社會畀更多利益自己
而且係要滿足佢哋set嘅條件先
然後再去 考慮 負唔負生育義務
(注意:係考慮。最後舔盡利益後,都可能係決定唔生育,但利益就已經拎盡咗)

性別政治就係最終政治
性別政治先係最終政治

真正嘅文明國家
極需要及早醒覺
睇穿婦女嘅淫穢為社會帶來嘅摧毀
從而立法、建立新嘅文明制度
規範返女性,要佢哋有適當嘅性別角色義務
同時推動男性協助女性育兒
既增加女性嘅受助感
從而增強女性自信同積極心態去生育
又可令幼兒得到足夠嘅男性楷模引導
獲得父及母嘅共同養育同陪伴經歷
令下一代不再好似而家啲女性咁缺乏父愛、
偏激仇男同恐男
因此,下一代嘅性別觀念就唔再偏坦母系思維
從而達至真正性別平等

另外,從法律上,亦要保護返珍貴嘅男性
因為男性係堅實、高效率、
高執行力嘅勞動力量
唔值得被法律窮追猛打、趕盡殺絕
應該要減低男性嘅刑責
大力促進社會信任男性嘅風氣
教育女性正確認識男性嘅美好同配合男性需要
從而改變彼此嘅相處行為
終達性別共融
兩性和諧相處
不再互相仇恨敵對

咁樣
就可以確保社會真正嘅兩性各自平等
亦各自負起社會義務
為社會貢獻
維持社會高生育率、高生產力
保持社會發展、蓬勃
最終使呢個社會
成為真正嘅文明、繁榮、有持久活力、
人民生活美好幸福且擁有高抗壓力高解難力嘅國度
真係
樓價GoGoGo
其實已經唔關月入五唔五萬事
最重要係文化毀滅咗經濟

成個香港文化其實已經畀婦女團體玩爛哂

要真正提升社會生產力同勞動力
長期振興經濟同活力
係一定要推高生育率
呢個係政治現實

但婦團班人已經入侵哂各行各業
道德勒索有權有地位嘅男性
唔可以出聲批評女性自私/推動女性生育
否則你就係唔得體嘅男性及打壓婦女

所以女性得到權位
就永遠會用女性私心凌駕社會
唔畀社會翻身
寧願全社會玩完
佢哋都要確保自己唔生就唔生
而你唔可以叫佢哋生仔令佢哋感到不悅
令佢哋冇咗「畀人求自己嘅儀式感」同優越感
而荒謬嘅係
事實上大部份女性到咗某個年紀
最後都係想生仔

所以班女性係有心理缺陷
你想推動佢哋做一樣本身佢哋最後都想做嘅嘢
佢哋會因為覺得冇咗嗰種女性優越要男性求嘅感覺
就會寧願要全個社會一齊玩完
故意玩爛個社會佢
去英國喇
重點都係在於每人追求啲咩
買樓 安心啲 有自己個竇
租樓 自由度大啲 隨時轉換環境
目標都係自己比自己架啫
從來冇人逼你買定租
自己舒服輕鬆過生活最緊要
一個月皮半你點駛
家用一皮…咁黐埋一齊住啦
去二線地方仲可以做土皇帝
想問樓豬50歲單身冇仔女
到佢65歲退休仲有咩人會租樓比樓主
仲未計啲業主可能3-4年就收樓要係咁搬
無野係錢解決唔到

唔使一開始就下定論
咁樣可以迫自己過簡約生活,唔敢買太多嘢,都係好事嚟.. 買咗樓之後就忍唔住買咗好多嘢..
一個人如果無家當住邊都無所謂,自由自在
樓主不如你走去大灣區買啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞