[渠佬請入]究竟廚房鋅盆渠可唔可以倒滾水?

220 回覆
292 Like 10 Dislike
緊係倒
落埋梳打粉狂灌tim呀
咁撚易溶咩戇鳩
又唔係持續高溫
租左而家呢到半年已經塞左次
業主好好咁搵左人黎清一次,超多野塞住左
之後佢都係教我,每1-2星期要落好大煲熱水去沖一次成條喉管
等D熱溶到同比D水帶番走,咁就難D塞
同埋最重要真係要隔渣
鋅盤去水同隔氣係螺絲啞扭實嫁喎 再加少少膠布 我真係無見過人落膠水
同廚餘倒廁所一樣咁on9
熱水又唔倒得鋅盆
咁錫住個鋅盆不如咪撚用啦
左胶到咁
依家唔係浸熱水喎 你有無試過分返開兩條用膠水痴實既喉 用火槍燒到軟皮蛇咁都要用啲力先分得開 你唔係諗住間唔中倒下熱水就融到啲膠水丫嘛
平時久唔久,儲滿一盤水,跟住一鳩放哂佢,因為水有重力,就可以將喉管同隔氣D沉積物沖走,養成E個習慣,應該有排都唔駛通渠。利申:做水喉朋友教的。
無壓力邊會漏 如果有巴打係住舊式公屋而又係用高箱水箱既不坊可以試下拆唔拆得甩 有堆師傅懶少少既話係唔會落膠水 因為無壓力你唔多手搞佢都無咩見過漏水

到近5至10年係房署多左要求又廢事住戶多手搞先多左人用膠水
有冇相?
成日用滾水,順便殺菌
正常水喉唔會甩既
不過冇落膠水撞一撞好易鬆
所以去水喉落膠水以我既角度係防碰撞
正常係

不過回返樓豬
正常係唔好倒滾水
但正常係唔怕
倒滾水有咩問題 又唔係浸住甚至煲住佢 如果落左膠水既話你咁樣倒一倒滾水邊會有事
平時煮完面都係直接會倒熱水落去,暫時都冇發生過咩問題。
pvc去水喉應該頂到80度水溫,如果開住水喉倒熱水應該冇問題既。

接駁係用pvc膠水,係痴得超級實,直頭係溶左為一體咁。
(樓上有人話用玻璃膠同油灰...可以同你講一定唔會...講油灰果個應該連油灰都未見過;玻璃膠可能有d行外人會用掛,因為都痴到下野)
有用過,睇呢段片,更加呢支肯定無咩用
有次屎坑塞左我都係倒一大鍋滾水解決左
道理上PVC喉遇高溫係會軟化,駁口位啲膠水都會受影響
而現實係住左好多年,成日倒滾水,都未試過整壞條喉,仲成日溝白醋+梳打+熱水清渠
簡單講就係一有油既野要洗/倒,要開住水流動,等佢無咁易卡係喉壁,事後沖熱水防止結塊
滾水+塞到通唔到水先有機會出事,正常就算有滾水都流走左好耐啦
Chan cfu係咪都落油灰
你咁擔心咪用溫度計check下先倒

動物油脂你預50度就變返液體,PVC膠就60度先會傷。
當然油脂係mixture嚟,總有一日都係會塞。

利申,中學讀chem
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞