[渠佬請入]究竟廚房鋅盆渠可唔可以倒滾水?

220 回覆
292 Like 10 Dislike
太油/打邊爐湯底慣左倒落垃圾桶
人地設計得 就緊係諗好晒呢d野 點解仲要擔心呢d問題
你on9,d pvc 膠喉全部用膠水痴,除左鋅盤個駁口位用油灰
應該係叫你唔好成日咁倒
因為冷縮熱漲關係,你成日倒熱水會令到接駁位鬆,一鬆就漏水
間唔中一次塞左先倒無影響咁大
4分鐘開始會
膠喉唔落膠水好難拍埋佢地,最多入得一兩分

d 膠水本身有潤滑作用,落左先可以推到盡,再痴實

利申水喉佬
自己唔知就唔好發表咁多野

你張相兩隻曲已經係用左膠水
開住水喉倒 唔會倒廁所因為有機會彈埋D廁所水出黎
佢哋得罪你?
點解你個鋅盤會有膠嘅?
Pvc管
油灰係第2重保護 等你o ring變形or收唔死個急輪果陣都可以擋到果少少水

喉駁埋果下係實 但你難保用家清潔果陣推推撞撞會唔會撞鬆 一鬆就漏水

駁膠去水喉果隻膠水係有輕微腐蝕性 會將膠喉面果浸同曲/叉裡面果浸熔埋一齊痴死 保證冇得郁+唔會漏水

唔識唔好教壞人 膠水都唔落果d先係呃飯食
建議每次屙完屎都倒支漂白水落去,一支應該稀釋咗都夠殺菌
一般理解廚房出去落大喉唔需要咩水壓
只有沉澱積物 只要有D熱水都去走左既
咁你有熱水要成煲倒
咁咪倒完開返一陣大概15秒左右凍水幫條喉冷卻返
都唔會成日有咁大煲熱水倒落去架啦
以為你咁癲用膠洗手盤自膠
一枝咁撚多
https://youtu.be/QltyPkZ17iU
好似唔會傷喉
天才 你果個隔氣黎 就緊係收實個急輪就算啦 預左定期拆出黎清架嘛

後面果條去水膠喉 你試下係個90度曲拆開黎睇下咪知有冇膠水
用lion新式啫喱個隻會無咁傷。我定期隔幾個月/半年就落少少廚房個sink盤,落完等半個鐘加熱水,再隔半個鐘用大量凍水沖,當預防式咁。
你等到佢真係塞,就無用,到時要買taobao個d攪鐵線物理式推先得
超認真好睇
ON9 你個隔氣有水溝凍 驚乜鳩
通鋅盆最後就係滾水+洗潔精,浸10-15分鐘,再開大水沖佢,唔得就重覆,3-4次通常都得

所以一定可以落滾水
浴室渠成日有啲鈣化物
果啲先最難清理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞