[渠佬請入]究竟廚房鋅盆渠可唔可以倒滾水?

220 回覆
292 Like 10 Dislike
PVC 膠管熔點係185度,所以熱水無問題,滾油會gg
PVC管的連接位是熔合兩邊的水管,接合後沒有膠水留下,所以唔會“熔咗啲膠水”
鐵既韌度都應該唔會100度同冰水就爆
真,有自己煮開嘅都會咁做,唔開冷水降溫,啲蒸氣會昇返上嚟辣手
長行熱水會死
耐唔耐一次就冇事
因為solvent cement同條喉既耐熱
是但google本catalog係跟bs4514/bs5255
都會有寫頂幾高温
實際當然自己再打個折
唔係軔度問題

係金屬疲勞同老化
啲喉冷縮熱漲伸縮得多會爆
膠同啲個夾口會鬆

不過而家啲樓應該換得都換晒
定期搵熱水沖一沖啲喉係會冇咁易塞
同埋熱水唔係通渠水 唔會持續發熱
所以應該冇問題
咁一樣都溝稀

Btw 無衝突
因為我聽講入面嘅油會吸呢啲細啲沙泥
積下積下就塞
咁點通最好
其實個水喉U位唔係都積咗啲水喺度㗎咩
照計好難過100度
同埋一大舊油嘅話,熱水爐開到最勁60-70度水沖佢幾分鐘會唔會好啲
以前厨餘湯汁倒廁所
宜家驚污糟轉倒廚房星盆
塞咗就搵人通啦
倒熱水都係通渠佬教,呢啲係日常保養嚟
油份積聚係點隔都無用
有拆過廚房喉嚟清潔就知積得幾勁
十足十啲血管閉塞示意圖咁

連登仔仲成日叫人啲餸汁倒鋅盆唔好倒廁所
通渠佬真係多謝班人唔少,幫佢地製造客人
廁所有無嘢唔倒得
固體嘢唔好倒囉
就算唔計水

直接攞一嚿pvc 揼入啲滚水度煲 都唔係咁快去到100度
廚房去水就 32mm
馬桶100mm

馬桶粗咁撚多你倒咩都唔塞啦
相反廚房去水用多幾年真係學你話齋血管閉塞咁
加上好多柒頭/ 19 開放式廚房裝修到個廚房幾個曲先駁到大廈大喉
自然更加容易塞

你話污槽, 倒完之後即刻沖廁再洗一洗個馬桶邊就搞掂
反正出到去大廈大喉大部份設計都係同一條downpipe
正解 樓上好多唔識9up扮識
拎噴燈都要燒幾十秒先軟 邊有咁易溶
咁如果塞住既係黑色好似泥沙咁既野,通常會係由咩組成,好撚臭的
咪你平時啲萬年油 + 分解唔到既細小垃圾 + 細菌分解完廚餘之後既殘餘物

不嬲做渠啲師傅都話, 屎係唔臭既, 餐廳渠先係boss
油灰唔係用黎痴嘢
廚房多數40 mm 寸半
你當係駁口既膠 止水作用
ching有料,長見識
你啱
不過40 都係細過100mm 既馬桶喉好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞