【警世文】同老豆老母去旅行

209 回覆
5459 Like 89 Dislike
媽媽上年年尾確診乳癌,努力治療中
因為之前老豆中風走左
我最親既係得返媽媽(尤其係佢一手養大我)
見到呢篇野真係忍唔住喊
我明照顧有cancer屋企人既感受 bro I know that feel
邊有正常人會同廢佬去旅行
行得慢又食得少款
完全係負擔
外語又唔識又唔識google睇地圖自己玩
如果食到病埋就仲大鑊
當年帶老母去歐洲旅行都覺得佢好煩
話雖如此 我無後悔 過左好多年佢都間中會提下當年個trip
有機會都會繼續帶屋企人去旅行 雖然已經預計到到時自己會覺得好煩 但我覺得唔帶佢哋去仲後悔
樓主ripbtw 我老豆老母同大家調返轉,佢地退休之後好悶日日plan旅行,而家係佢地plan好哂行程帶我去玩,有時仲請埋我,明明佢地都唔係有錢
一條友帶過老豆去北歐一個月
食嘅就哂佢食亞洲野
有啲文化差異問題真係好難頂
中途都幾激氣
不過返到黎都好感恩有咁嘅機會
仆街 有洋蔥嘅

你媽媽離開之前有呢段回憶 無憾
跟團咪得囉 傻撚咗?
樓豬加油
媽咪會喺上面繼續保佑你
我同父母都常去東南亞
我既建議係要企硬出發前有d野係要你話事
咁會順好多 唔洗爭執
咁祝你都有呢個問題
你媽媽生cancer死咗係一回事
佢去旅行唔識做嫌三嫌四係另一回事,都係做錯咗
你父母應該心入面都好開心

人大咗我而家都會留啲時間同佢哋去玩 襯佢哋行得走得留低啲回憶

不過同父母去自由行要調整下心態 你要變成全職導遊 個trip要以佢哋為出發點 行程盡量慢同簡單 係就係自己會少咗啲fun 只要你真係當自己係導遊 個觀感就會fit晒
所以日本溫泉旅館好適合帶父母圡hea
同埋去歐洲都會有幾餐中餐安排
有時聽d團友講多兩句又試下
買野見到人地買佢又買d

點到點遊覽
途中坐車睇下出面風景對佢地黎講又安全又輕鬆

所以旅行團仲生存到一定有原因
黑心過黑心食物
呢個係搞手同free rider 嘅問題
代樓豬原諒你
我同老婆仔女都係跟團
去旅行就係放鬆,仲要安排行程,
顧呢樣顧嗰樣,我寧願返工
同團仲會有其他小朋友一齊玩,
都唔知開心幾多

一個人去旅行先會自遊行
搭車有導遊講啲國家歷史呀人物呀,
啲老人家好鐘意聽,仲會搞啲上一代既gag,
成個氣氛就唔同哂。

萬人你屋企人屌個導遊,
你只要屌埋一份就可以完全瀉膊,
變到同你一啲關係都冇咁同仇敵概
結論係,非常你係資深策劃/導遊/零脾氣,
或者屋企人係hea到乜都冇所謂,
唔係就最好俾多啲錢跟團
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞