【警世文】同老豆老母去旅行

209 回覆
5459 Like 89 Dislike
決定同佢哋去旅行之前請你三思

之前同佢哋去歐洲,佢哋會話啲嘢唔啱食,係咁話要食中餐都算
特登晒幾皮嘢同佢哋去瑞士,入到間餐廳食芝士火鍋
然後係咁話好苦,問點解咁杰,係咪要溝啲水落去
大佬,人哋叫芝士火鍋,唔係真係俾你落肥牛魚蛋落去打邊爐啊

食都話係文化差異,睇風景得啦掛?
已經就晒佢哋每個地方起碼留四日,等個節奏可以慢啲
三句唔埋就話地下啲石仔路好難行,要返酒店休息,結果全日咩地方都冇去
再唔係就話呢個風景有咩特別啫,XXXX都有啦,洗咩搭10幾個鐘頭飛機過嚟睇

我就當你文化水土不服,Shopping呢啲唔死得人啦掛?
帶你去買本地土產特色嘢,喺舖頭係咁指住人哋啲嘢話呢個屋企樓下超市都有,洗咩喺度買
見到牛鈴叫你買返個,你哋就話同喺$12店見到嘅「鈴鈴」有咩分別,點解要晒幾舊水喺度買

即係咁,我帶你嚟呢度係見識下原來世界係咁闊,咁多嘢睇
但你嘅思想仍然將自己困喺香港呢個漁村入邊,咁我帶你來做乜嘢?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
話雖如此,但下次我都係會選擇同佢哋去旅行,再有機會嘅話
家母年前患上淋巴癌,發現嘅時候已經係末期(呢個旅行係發現前去)

而我哋,包括佢自己都想舒舒服服咁離開,所以冇特別去做咩治療,
見住佢面色一日比一日蒼白,到後期甚至要食止痛藥先瞓到,
上兩個星期佢離開咗我哋,去咗好遠嘅地方啦

最近執拾佢嘅物件嘅時候,發現佢將我哋旅行嘅相全部曬咗出嚟入咗落本相簿度
想後面寫晒嗰日我哋做咗啲乜嘢,發生過咩趣事,為咩鬧交等等
其中一張寫住「期待下次旅程」⋯
自問自己都算堅強,但見到嗰一刻真係流晒馬尿

最後想講嘅嘢,即係想「警世」大家嘅事就係
記得要趁屋企人仲健在有氣有力嘅時候同佢哋去多啲地方,建立多啲回憶
千祈唔好俾自己後悔,失去後先懂得珍惜。

最後最後
送上呢排成日聽嘅歌一首
「要錯失 它終將錯失,明日過 要接續明日」

https://youtube.com/watch?v=sATGLIQdIiQ&feature=shares
煩膠
父母係咁
不過口講就厭三厭四,其實內心好多謝個仔帶佢旅行
我老豆老母都係,但知佢地唔想我洗錢係佢地度,唔洗請佢地去,留返d錢比自己傍身
跟團咪算
似係佢地根本唔想去歐洲

帶過父母一次去越南一次去泰國
應該都唔會有下次(開始行動不便)
帶完都係會覺得好煩唔想再同佢地去
旅行團的存在價值
利申:有帶過阿媽去幾次旅行
帶父母去旅行絕對係貼錢買難受,我有識朋友既父母算受過教育,見識算唔少,個朋友一樣都有遇到呢啲問題
所以個人建議,下次帶父母去旅行就索性一齊跟團啦,因為可以將個責任轉移到個領隊導遊身上,同埋佢哋見到啲團友都係咁食團餐既時候,佢哋就未必敢嘈咁多
太年輕了
跟團解決八成煩惱
跟團啦
成班都冇撚睇過成篇文

樓主,伯友會好好守護住你

來生一齊再展開新嘅旅程
上面成堆睇左幾行字就回post
樓主唔好介意,兒登就係咁
未睇晒篇文就打返TLDR 無人怪你
抵啦留幾皮去旅行仲要歐美
好多癈老冇興趣欣賞
近而又唔揀學人幾皮去
日本越南馬來泰國韓國兜幾圍都唔駛幾皮
想帶老竇老母去日本
跟團係咪最好選擇?
其實跟團會唔會有自由時間?
例如夜晚再帶佢地出去行下/食下野?
利申:未跟過團
有睇晒
但佢咁寫法唔係好想回後面果part
要叫人珍惜眼前人就正正經經開個post
唔好用咁既標題同內容開始啦
淘宝有晒啦
去咩旅行
日本帶老人好適合跟團
自由行除非你自駕,要帶佢地搭車搵路好煩
夜晚佢地會想快啲返酒店訓
唔會再想同你行
好在我兩老係岩岩相反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞