【警世文】同老豆老母去旅行

209 回覆
5459 Like 89 Dislike
我每年都全家人最少去一次旅行,
雖然好貴, 但回憶真係無價

見佢地間中都提起 果次日本xxx 果次泰國xxxx
雖然比錢肉痛,但心中暖暖的
支持樓主
好快就搵樓主去新旅程了
我諗你老豆老母內心應該都係想錫住你荷包先咁講嘢啫 要珍惜同兩老一齊嘅日子
加油樓主
伯母佢一定好開心你帶過佢去咁多地方
你父母抵生癌死啦咁撚麻煩
你邊位呀死老母都開個post 無人想知呀
巴打 節哀順變
睇你老母老豆性格點,我老母c9黎,帶過佢去一次,大阪同白濱,買野佢好岩,因為會覺得日本買抵過香港,然後揸車去白濱浸下溫泉

睇下佢地鐘意睇景定買野,行下outlet同浸溫泉,食野,試下啲佢地未試過嘅野

老母淨係話點解佢地咁靚嘅地方都要侵略支那其他還好 得閒仲會成日講
想問樓主 百有 有冇咩生活習慣會有淋巴癌?
首先
同d 接受唔到新事物嘅人去體驗新文化
係on9
媽媽一定好開心曾經同你一齊去過歐洲,佢會係天上面一直守護你
樓主保重
樓主,我信你媽媽向天堂一小時等如我地凡間十年,所以佢只需等大半日你地應該會好快會團聚,所以你媽媽期待既下一次旅程相信好快會實現。
巴打請堅強
父母都係口裏說不
啲廢老唔鐘意歐洲 做咩要勉強
咪帶佢地去廣州三日遊算囉
定係你目的係洗幾皮野 然後自我感覺良好
覺得自己好孝順好叻仔
其實通常啲老人家唔想你洗太多錢
所以就嫌三嫌四費事下次你再用咁錢
但其實佢哋不g幾開心你陪佢哋
老人家最好都係去啲東南亞/台灣
洗費平,文化又近好多
你sqj
其實跟團都係好選擇, 有車點對點接送好好多
其實老豆老母好易滿足
花D心思、事前準備充足D, 帶老豆老母去旅行其實唔難(好似係)
樓主頂撚住
而我哋,包括佢自己都想舒舒服服咁離開,所以冇特別去做咩治療

其實有冇話唔做任何野 由佢自然咁發
個過程係點?
唔係想提樓豬傷心事
但好多人都選擇做化療個D 其實唔做到最後一刻係點?
慢慢虛弱定有冇話有D器官會衰竭 要機械代替之類
真 跟團一定要搵全包所有野安排好晒 只要有一日自由活動都有藉口入你數
我明,幾年前帶阿媽去歐洲,佢又係嫌啲石春路難行,又係話啲歷史建築好悶,去睇風景又問有咩特別。我唯有話咁你依家起碼可以同親戚朋友講,我去過巴黎倫敦比利時啦,都係麻麻地啫,日本是最好的。

不過佢上年中風,雖然後來好好彩冇事,我都好慶幸前幾年帶佢衝出亞洲,俾佢睇下許冠傑唱既鐵塔靈魂係邊座野,望下英女皇住係邊。趁老人家仲有活動能力,帶下佢地出去,我唔鍾意跟團,都有跟幾日local tour叫幫輕下自己
其實同老豆老母真係跟團最好
跟團咩都安排好晒,全部野點對點,有咩唔妥就入導遊領隊數
同埋真係要遷就下佢地呢個年紀體力真係比你想像中差
而且佢地呢個年齡未必對出面個世界咁有好奇心,所以成日會覺得啲野冇咩特別
樓主保重,我諗你媽媽都好珍惜呢段旅行回憶
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞