中國9間大學畢業生 可獲香港通行證

222 回覆
30 Like 428 Dislike
嶺南本身同其他出名liberal arts college 好多connection
其實你講緊乜鳩?

支那人嚟,無歸屬感走咗
同本地人走咗有乜關係?
唔通支那人會走,都係係走咗嗰班嘅香港人錯?

反而證明香港無咁吸引,搞到香港人又走,連支那人都走,證明輸入人材呢招根本唔撚Work.
你唔識唔緊要, 總之係大學grade
第時fg頭1年gt role, 做夠1,2年升senior
第3年已經係半management role
第4年打後已經management role
重要嗎
其實你兩隻係咪On9
無人話過清華北大係野雞,自己兩件響度帶風向。

如果係PR嘅唔該扣糧啦。

支那人啲大學勁唔勁都好,都唔會歡迎佢地,夠鐘自己走去第度唔送,就係咁簡單。
換血手術中
UGC 分錢同排名都係睇科 浸會同嶺南冇得用engine 拉分同學位 都算係咁

之所以要衰落去
係要世人睇到而家真實嘅香港
唔係官員,藍絲所講嘅一回事
至於連登仔有冇對香港有歸屬感,依層答唔到你,成個連登乜人都有,一句連登仔唔代表哂所有人
大部分人唔係原居民
唔係以宗族立村定居香港
冇祠堂冇族譜
一移民離開香港
賣完層私樓套現
就同呢個地方再冇構成連繫
而家就算係原居民都投共

同原居民無關
香港唔少人上一代都係由中國入嚟
有人當然將香港當係可以隨時走嘅地方
但係有一部分人卻只係想留港
梁天琦、羅冠聰唔係香港出世
但係為咗香港付出唔少
香港既本土化,從來只係好淺根
只係由1970年代開始
80後90後一出世見到呢啲表面本土現象
就以為香港好似係一家人
其實只係一個原子化社會
首先,目前原居民本身就係過時既定義
政治意義上,係英國為香港管治劃分既產物
以英國管治時間為分水線
目的係在於區分「被動接受管治」同「主動接受管治」既分別
呢種意義隨1997年就無聲消失
係港共偽政權面前
不論你係咪香港出世
只要你係1997年前已經有香港永久身份證
你就已經係原居民

但文化意義上
非英治前既原居民大多數唔係宗族立村
冇祠堂冇祖墳冇族譜,打醮都只係觀眾
當你移民離開香港之後
同香港既關係就只能夠好薄弱
將支那嘅惡性競爭帶落嚟香港,樓上啲濕鳩仲話好事
佢直頭係將你香港拆骨當做點心
去獎勵個啲考入好大學既支那鱷魚
如果黎智英仲在生
蘋果日報肯定仲會當佢地係可以拉攏一齊平反六四既知識份子
連反共既都咁柒,你話香港仲可以點救
7年之後可能打左仗啦
黎到香港咪又係無得走
低端先去大灣區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞