中國9間大學畢業生 可獲香港通行證

222 回覆
30 Like 428 Dislike
同鬼佬一樣,嚟得香港做嘢嘅鬼佬都係呃飯食呃女屌
班支那仔都係當香港係走佬外國嘅踏腳石咋,諗住人地會貢獻香港咩
Lingu文科唔差喎 規模咁細又注重文學院排名低d都正常
大陸間間學校都咁大規模同資源先得三百幾算係低 但都算有排名唔算野雞啦
留港青搵工又要比賤閪HR壓價了
一早知啦,搶佢老母,支那大學生瘋湧進入就真
既然叫人移得民,
咁大陸更係搵人填氹㗎啦,
同叫人唔好做警察一樣,
咪大陸人做囉,
中國地方最唔缺就係人,
唔鋸咪快啲移民囉
嶺南單睇科一啲都唔野雞
QS本身就雜咗好多其他分唔係淨係學術
點解會難啲?

係時間長啫,香港坐完七年又要跳一次

但香港護照排條隊又有啲唔同,淨係免簽國多過中国護照都已經夠吸引佢地。

不過香港護照佢地都會驚遲早降值降到同中国護照睇齊就真。
叻果啲,適應力強,open-minded,融入到新文化,就算香港撈得唔錯,但多數會繼續去外國
廢果啲,會一邊埋怨香港,一邊繼續留低轉個頭再申請埋一家大細,拎間公屋綜援,生活中港兩邊走
全國一千萬大學畢業生一半獲香港通行證就好了,香港想窮都難
買樓=換美金走資
呢 D 起碼唔會同連登仔爭公屋。連登最驚排唔到公屋。
快離開香港
你以為 HK Google, FB 幾多大陸人
淨係中環都唔少
香港對內地人仲係有吸引力 真心 估唔到會咁樣輸入黎
中環金融為主
大陸人一定多
至於其他企業係咪真係一定要大陸人就真係好睇情況
講真
香港而家嘅時勢,邊吸引到最叻嗰班大陸人嚟
孫玉菡透露,「全球百強綜合名單」也接受年薪達250萬元的人士申請,但這類申請相對較少。暫時來說,以來自「全球百強大學」的申請人佔多數,他稱當中「部分有超過3年工作經驗」,相信能夠填補香港中層人員的空缺。他又揚言,工作經驗少於3年的申請人,「可填補畢業生不足的問題」。

留港撚仲諗著有得升職
華中科技大學好似都算排得前,計佢排名嘅話
香港真係好先進,希望有一日可以見到漁港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞