中國9間大學畢業生 可獲香港通行證

222 回覆
30 Like 428 Dislike
https://www.rfa.org/cantonese/news/htm/hk-youth-01172023053657.html

香港各間大學畢業生的就業問題近年備受關注,但香港特區政府近年反以「招商引才」的藉口,推出所謂「高端人才通行證計劃」,開放給包括9間內地大學的「全球百強大學」畢業生來港發展。勞工及福利局局長孫玉菡周日(15日)在電視台節目訪問中指出,有關計劃推出兩周,已收到約5,300宗申請,並已處理當中的七成半,其中逾九成獲批。
擺明輸入支那人嚟填氹

但呢啲支支七年拎咗特區護照之後,唔知有冇50%會繼續潤出去其他國家呢?
跟住淨返50%又有幾多敗走支那呢?

跟住留得低可能先得一千個。
據港府「全球百強綜合名單」,1清華大學、2北京大學、3復旦大學、4浙江大學、5上海交通大學、6中國科學技術大學、7中山大學、8南京大學、9華中科技大學等9間中國大學的畢業生,均可申請通過「高端人才通行證計劃」來港。

佢咪 list 咗 9間出嚟囉,有咩問題
真係冇問題 其實一早入曬血

飛機工程 鐵路工程 建築工程 廿年前已經大把大陸佬 support
6&9: 國際科技間諜情報局(專門)
我識呢個
要係香港買層一千萬以上既樓先可以發通行証
同上面既人做野就知十個有九個廢
老細真係見到唔想請
唔係話無勁人
但真係廢佔既比例太高
中資 外企 請
個d位 都一直唔係預香港人做嫁啦
勁嘅一早直接潤咗出外國
二線就響中國一係做人上人,一係仲準備緊潤出外國。
所以得返啲二線邊緣先會用香港做跳板。
三線嗰啲都會過嚟搏一鋪,但都幾大機會敗走就係。
人才鼎盛
中資都算
外企請
其實如果要講
香港而家出緊高價請人係因為太多人走而出高價留人
但如果變相係上面班人落黎就唔洗出
一黎多左人
二黎就無咁既能力
老實講佢地剩係值得上面比廉價賣service package俾香港
因為預左要執佢地d屎先可以出得貨
同佢地做得多就知
最尾講到外資
我都唔知三五七年後後香港外資仲有幾多
磚材落嚟爭飯食,港豬睇落啦!
老細係支那仲廢
唔好太低估人
再廢既人train多一兩年都變正常人
更何況香港人工隨時高過阿里騰訊
黎得既人未必真係廢
香港人真係冇乜優勢
首先語言真係好難短時間黎train
二黎唔跟規矩做野
變左有時要請三個人(外判再外判)先有so(因為上面真係平)
如果你話要train佢地
咁真係要本身一早落黎實習過既人先得
但而家講緊上面出身既大學生
諗起都怕
佢哋以為『自己真係人才,你班港豬係垃圾』果度先至火滾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞