電影《飯戲攻心》農曆新年版2023年1月19號上映

288 回覆
34 Like 476 Dislike
有咩分別
見好就收啦….
現實
1. 《飯戲攻心》一直無落畫,上年十二月到而家每日上8場左右 (主要百老匯院線),估計平均每日賣70至100張飛 (據聞12/1開始會被瘋狂cut場次)
2. 加長版上咗now e,去到24/1
https://www.nowe.com/movie/202211221764664/%E9%A3%AF%E6%88%B2%E6%94%BB%E5%BF%83-%E5%8A%A0%E9%95%B7%E7%89%88-
3. 今次加嘅係下面彩蛋嘅原聲賀歲版。套戲原本2022農曆新年檔期上,因為疫情封戲院先改中秋檔期上
https://www.youtube.com/watch?v=1mXT5ZvAi2g

個人意見
1. 同意有人因為而家可以零針入戲院先推到而家先睇
例子: https://lihkg.com/thread/3262110/page/1
2. 始終係舊戲,即使19/1加場次,估計最多只會加到每日8場左右,仲要係百老匯先會加,其他院線基本上唔會再上。如果話影響到《窄路微塵》場次,我覺得《給十九歲的我》之前優先場嘅影響仲大。再者安樂自己都要全力谷《毒舌大狀》
3. 就算再加場次同映期,票房幾乎無可能超越《明日戰記》。兩者相差成四百幾萬,佢而家一日最多得一萬票房。除非映期過埋清明
4. 佢上埋2023農曆新年檔期、最多去埋2023情人節檔期應該玩完。再繼續上只會變煩戲
5. 而家仲有演員可以去謝票?張繼聰要去《窄路微塵》;王菀之要去《超神經械劫案下》;黃子華要去《毒舌大狀》(雖然佢多數唔去),得番導演陳詠燊自己一個。真係多謝觀眾支持無問題,但係似乎變偶像化同自視過高。有時間去準備下套戲好過
6. 佢繼續上埋2023農曆新年檔期無問題,加原聲賀歲彩蛋唔係大問題,去FB/IG宣傳加原聲賀歲彩蛋都唔係問題,問題係佢宣傳上用字同手法令人覺得磨爛蓆、太煩膠、唔識見好就收等等。咁樣好易令人對套戲形象由好變差 (當然亦可能因為haters挑撥離間、搧風點火導致)

利申
1. 入戲院睇過一次 (非加長版)
2. 賀歲檔期要睇戲寧願睇其他新戲先
3. 之前成日謝票,已經覺得套戲太高調。而家覺得有少少煩膠
4. 唔想《飯戲攻心》變「煩戲攻心」
點為止唔識收😅
冇客睇邊有老細會不停科水?你搵俾我睇
認真問,有咩戲外國戲啱你心水
以前正常呢D野呢,唔會攞出黎講

依家搵錢好似廣告從業員咁講到天經地義。

好似collar 搵成隊樣衰女人,有人死兜話商業考慮。
實際上根本冇係用者角度出發

一係你拍過第二個結局出街。
但加幾分鐘垃圾就話改左,引人入場睇完全冇意思
無聽緊
nowe既 video express 有
68蚊租睇
覺得佢吊住條尾除咗票房仲當埋宣傳,啲碟呀串流個啲都出晒,舞台劇到演出前都有啲時間,保持熱度同見下自己嘅死忠當Fans meet 咁玩啦
對其他戲嘅票房同場次影響唔會好大啦
笑死人咩緣路山旮旯
鬼係佢帶起港產片風氣真係9upper嚟
而家有邊套港產唔係成日謝票?
飯氣唔係第一套咁做, 亦唔係最後一套。咁都有得鬧?
喺子華角度,飯戲咁撚樣都唔係玩鳩人咩?
改咗中秋就係中秋架啦
收成七千萬使唔使咁貪心個個cut都拎去上畫先?
「初衷係諗住新年上映 即係其實當賀歲片笑完就算」廢老到呢, 完全表現呢幾十年港產傳統思維
2023年仲有人以為賀歲片就係嘻嘻哈哈on9笑; 而荷里活1946年已經有《It's a Wonderful Life》用社區人際認真嘢做聖誕片。
真係高下立見
咩叫子華角度? 用返原本新年版本又唔使佢做乜野, 有咩蝕?
如果上過一次就唔畀改, 點解zack snyder版正義聯盟又咁多人受?
Snyder version淨係用來滿足到DC狗之嘛,睇過一次嘅人WFC你出多廿個cut都唔會再入場

都上咗咁多個月,有咩咪擺返落BD或者Streaming度做
唔好見賀歲檔仲有得執就翻炒原版影響人排首輪啦

我都鍾意套戲,更加唔希望見到食相咁難睇,大賺都唔識收就係柒
以為top gun咩
https://lihkg.com/thread/3137642/page/1
連登係小眾嘅但係撐多過反囉 咁現實係咪反
絕交啦
噢Sorry, 絕左交你分分鐘冇曬啲朋友
無間道、花樣年華: ......
係飛機睇完,真心唔好睇。
又唔係第一套港產片重上
點解啲人咁大反應
唔仲意咪唔好入場囉
講到食相難睇 又呢樣個樣
好睇又有人入埸睇有咩問題
咁你咪睇多兩次囉,其實有咩衝突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞