終於解封,立即9沖睇左《給19歲的我》

20 回覆
87 Like 7 Dislike
認真討論,衝擊感比boyhood同十年都黎得更加勁
after taste 強到一個點
唔劇透太多,但真係難唔住內心個種激動
唔單單係因為終於可以入戲院見到大量妹G咁簡單
boyhood係一套講死靚仔成長既戲,點都好都有劇本
19歲妹豬連劇本都冇,拍得成絕對係有「紀錄片之神」加持,仲要拍得勁好
張導既電影真係好溫柔,但柔中帶剛,而且個種衝擊係好強勁
《十年》用預言方式講香港會變成點.......呢套就用紀錄片形式講香港近十年變撚成點
最好既電影係可以將生活拍返出黎,一套關於妹G既紀錄片正正就係用大量妹G既生活既側寫時代
一部紀錄片可以見到妹G成長,可以見到時代變遷,仲可以見到香港好似仲有雞碎咁多「光」
老實講佢就算拎埋本年度best picture提名都唔覺得過份(可惜同時好可喜佢係紀錄片)
真心希望呢套可以衝出國際
《十年》用預言方式講香港會變成點.......呢套就用紀錄片形式講香港近十年變撚成點

同我睇完後諗法一撚樣。
其實套戲真係好撚正。
講到我都想入場睇
呢套真係好值得入場睇
呢套真係好睇到癲
吉夫
你認真介紹靚AV妹G好過啦
想睇
可以睇到佢地D談吐改變
由中學串柒柒變到講野得體
希望Netflix / D+ 有
樓豬個 post 重點: 睇妹G
呢套真係必須入場睇
無十年時間嘅跟拍,就實無呢種質感
套戲將十年人生同社會濃縮
而且都係關於成長、教育、家庭關係、原生家庭嘅影響、理想與現實嘅矛盾,每個人係套戲入面都會搵到自己嘅某一面
係好睇,但唔係戲院睇囉
鏗鏘集咁

又出明日戰記果招?
校慶片嚟

依家識搵街外錢
咁有誠意嘅校慶片 呢啲錢抵賺啦
又睇唔到有comment話拍得曳 仲想點
睇住d妹豬成長好有滿足感
用10年時間去拍
已經係BBC級
有做父母感覺,又忐忑又鬆返口氣
衝左落海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞