屯門兩玩Parkour男子爬上輕鐵車頂 於列車行駛時興奮拍攝 港鐵表示已經報警

519 回覆
579 Like 25 Dislike

有玩Parkour(飛躍道)青年昨日(8日)在Instagram上載一段片段,顯示其與另一青年從屯門市中心站跳上一列輕鐵車頂,沿途一直拿着手機錄影,表現相當興奮,更直呼「為你哋介紹屯門嘅夜景」,至下一站屯門站(即西鐵屯門站)由車頂跳下,急速奔跑離去。港鐵表示已經報警。

Instagram一名叫「tong_dogdogdog」的網民昨晚上載一條影片,展示之前的「偉績」,其中一段是在一列輕鐵上玩Parkour。兩名男子相信是在屯門市中心站的天橋位置,跳上市中心站月台的瓦頂,等一列輕鐵到站的時候,再跳上車頂。

二人一跳上車頂隨即扶住車頂的凸起物作扶手,列車之後開動駛往下一個站,他們大喊「Let’s Go!嘩」、「屯門界KOL亨哥」,期間有爆粗口表達興奮心情。

兩人隨後在輕鐵駛到屯門站後,即從車頂一躍而下。據影片所見,當時月台的乘客寥寥可數,無留意二人在車頂跳下。二人跑到地面後深深呼吸,沒有說任何話,而影片配上宇幕「文字無法表達嘅喜悅」。

至影片後半部份,三名青年疑似在12月31日晚上大膽闖入尖沙咀一幢建築工地,隨後行樓梯到高處,並爬上地盤天秤的頂端位置倒數,大叫「最後啦最後啦,2023新年快樂!」
呢d 體驗就算要坐監都抵
老左真係做唔返
係,死咗都做唔返
重度工房堆垃圾?
差啲電死
唔驚電撚死
挑戰自我
成為更好嘅人
我諗做呢d 野嘅人,黎到呢個世界嘅任務就係呢樣
人間嘅法律係阻止唔倒佢地嘅
好癲下
睇片係幾爽
反正有咩都唔關我事
YOLO
咁快破案
咁死咗未
啱啦 拉撚咗依D人啦
好似好威咁
連登講真話
上年NYC先有個15歲爬上車頂斷撚左隻手
https://www.youtube.com/watch?v=WiD__RTBCOY&ab_channel=NBCNewYork
打咩稻草人啫,幾時覺得冇問題?
定你覺得“連登仔”係一個人?
點會冇 又喺度打稻草人
所以應該終身監禁佢地
一係就食精神藥物保護佢地
咪一樣,不過外國冇電纜冇咁牙煙
唔驚電死?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞