[2023年大河劇]「どうする家康」(怎麼辦家康)

941 回覆
39 Like 8 Dislike
cast幾勁
仲請到謙叔拍真係犀利
唔好講咁多
編劇最緊要
有船隊CG

有冇人up得出全部人
正係認到幾個
九州:黑田如水,加藤清正,福島正則
四國:藤堂高虎,黑田長政
其他:秀吉,石田,和尚應該係今集個足利將軍,前田利家,德川家康

剩低既認唔到
真田(兩隻角)同上杉(金色餅)都易認
其他唔知
係喎 真田件衫仲要有埋六文錢
秀吉上面同下面果幾個真係認唔出

中國左邊應該係毛利
演茶茶

估唔到北川景子演得咁入肉

顛倒衆生

假求家康

阿茶對嘴

戲味濃郁

狐狸味更勝竹内結子

RIP
竹内 同 北川 嘅茶茶都係帶出

同殺父母仇人成親造成嘅性格扭曲

都有摧毀秀吉 甚至身邊一切嘅意圖

不過呢一版更直接描寫茶嘅陰暗面

論外貌 竹内>北川

但係演繹陰暗面上 北川似乎做得更立體

此料不及

至於工具說 洗白說 樓上一早已經講到口臭 講多無用
蘆名同最上錯位
反而想佢講下點樣發展江戶 地理大改造
北條征伐都要提聖母瀨名個狗屎垃圾東國大和平連合,仲要篡改到北條氏政受感召想幫瀨名完夢去對比松本家康幫豐臣做狗

先唔計幾年前天正壬午之亂北條德川為左爭甲信打幾多場仗,仲有北條係北關東同佐竹上野下野國人眾聯盟打左咁多年,加埋使橫手吞左上總千葉家條數,真係當觀眾白痴

都唔知最後仲可以點貫徹個所謂小白兔性格,睇死都係乜都落本多正信正純父子數(或者阿茶局?),然後講到所有野都係無可奈何而被迫做
最後嗰句,使乜搵人做醜人
豐臣已經係大奸角啦
茶茶99%confirmed
而家睇呢套野既唯一目的係睇古澤可以點樣篡改歷史
將主動挑釁豐臣既家康寫成被動還擊
突然醒起古澤將北信濃豪族望月盛時個老婆千代寫成馬場信春個女再嫁畀鳥居元忠呢件事真係好撚痴線
而家石田同德川咁FD 唔知佢會寫成點
應該會話茶茶迷咗三成搞到同德川反面
好大機會
國營電視台出d咁既架空幻想歷史劇算唔算得上係日本之恥
枉佢仲有面叫套野做大河劇
太過忠於歷史其實又好悶嘅,舊年鎌倉殿的13人都有好多嘢唔係好跟歷史,不過因為史料不多所以亦無引起好大反晌(而且改得唔算好離譜),但戰國家康呢個真係太過膾灸人口,已經有好固定嘅人物形象,要做反轉係好難有大轉彎餘地。
其實我覺得最大嘅問題係今年嘅選材太過大路保守,令編劇反而無晒扭得好合理嘅空間。
已經無視左「怎麼辦」個設定
而家都冇哂選擇題
改嘢去到極致就係直虎

其實我覺得直虎好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞