[2023年大河劇]「どうする家康」(怎麼辦家康)

941 回覆
39 Like 8 Dislike
似係講佢性情大變,變到好虛偽奸詐
應該唔會講秀吉征韓嘅嘢
都唔關關東大名事
呢套真係垃圾到
甲相越三個國家牙齒印大到可以比你講兩句結盟
奧州伊達嗰時都仲未係霸主比佢講到唯一代表
仲要說客係久松今川呢啲冇影響力既二打六
明佢想借松本潤吸女性觀眾
但咁樣改你不如直接放個未來人穿越返去做家康影武者好過啦
好難想像寫劇本嗰條契弟,要睇咁多歷史、人名、事件source
然後寫啲咁嘅垃圾
約巫女議和,畀勝賴報串已經拍少兩集
清州會議到關原中間其實先多野著墨
真田丸呢度玩撚左差唔多40集
古澤嘅legal high係幾好
但佢淨係岩寫日劇
功力完全未夠handle一個日本史上其中一個all time great leader
btw呢套戲可以轉做劉備都得
俾曹操呂布輪流蝦
群青戰記
https://news.yahoo.co.jp/articles/61305a9c362c39842cb704ecfa8c1c261a600905

NHKが大河ドラマ「どうする家康」のPR番組で、7月23日の第28回が「本能寺の変」となることを告知した。

fing多3集
有種感覺係幾條友合謀做低信長,令秀吉中國大返還變得合理,跟手記得明智搞鳩佢就推晒落佢到
似要埋石川數正伏筆?
不過套劇爛成咁,埋唔埋都wfc
都係會想睇點寫數正過檔
乜撚野東國大聯盟睇撚到想棄
完全無視史實天馬行空老作出黎
乜撚野個個都渴望和平,人唔笑狗都吠,明明史實個班大名個個都同人打緊仗,講到成個時代淨係得織田家不斷攻伐其他人咁

除左扭曲歷史外又好似迪士尼咁夾硬加女權同LGBT野好撚作狀
冇點睇以前啲大河
想知以前(講緊近年)啲作品有冇咁on9
唔計曲高和寡嘅いだてん,最唔似大河劇嘅已經係直虎(麒麟鳩係因為武肺影響哂拍攝)
咁都係win win嘅

正如戰無5都係信長光秀做主腳(當時大河做緊麒麟)
check咗下
啱啱po呢個原來套劇冇不過呢個睇返wiki似乎最有能力
新生個介面好多嘢好煩,仗都未打過就唔想玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞