[2023年大河劇]「どうする家康」(怎麼辦家康)

941 回覆
39 Like 8 Dislike
明顯係洗白劇
神乜軍,奸狗一名。夾硬係方廣寺大鐘揾兩句嘢出嚟屈鳩秀賴。
你睇第一集開始個tone擺明係玩膠啦
小學睇過
唔係我講 旁白講

題外話
左邊好似套戲秀吉啲表情
松潤含住泡眼淚演技好到
點解家康有鬚秀吉都無鬚
劇情好似想做到三成家康由fd變反目

淺井長政威力加強版
第一次追大河劇覺得家康好好睇又有戲劇性
跟住想追返以前個啲又覺得好悶咁
有冇邊套拍到有d搞笑趣味性咁
個頭做得好差 太離地 不過到中盤就開始改善 theme左膠 走洗白路線 不過呢個唔係缺點

之前吹到 木村拓哉 終於有幾會幫NHK拍劇

上一套鎌倉殿啦,唔係有d gag位應該會鬱到死
明顯唔要佢做反派

神君係愛大婆 尊重女權 渴望世界和平 超越時代不世之才
只為出師有名

如果無需要直接開打添
兩個女人係度鳩屌唔知做乜鳩

送女人做人質係秀吉 咁撚巴閉上京屌鳩佢呀嘛

2023: 需要德川所有家臣飲泣

女人微笑了 咁就高興了

到底發展到2023年 大河劇仲有幾多個觀衆係女性

搞乜嘢左膠 又係女人隨意亂入會議

做主公要考慮佢老母西人質心情

家康:我細個俾信長虐待條數點計
其實套戲要個咁正面嘅主角臣服
但對象似乎完全冇洗白嘅打算,都幾癲
我諗秀吉臣下應該唔會好多集,真係好難寫到
呢排睇返下真田丸
都幾多笑位
秀吉寫奸嘅話,好似協奏曲咁冇咩同伴都合理啲
加埋寧寧、三成呢堆好難寫衰嘅就覺得好怪
義時都係洗白左...差唔多乜都係為左賴朝/北條家迫住做
要比面現代徳川家
大河一方面怕觀衆流失 (依然揾靚女做主角)

另一方面怕輿論(和平主義 女權)

咁就變成四不像

將篡改 叫做 突破 / 追趕時代
完全唔知咩叫尊重歷史
當然你可以加插 修飾 令故事戲劇化 吸引觀衆
但係睇過呢個劇都知道
導演唔單純想咁 佢不停灌輸同戰國日本相違背嘅價值觀
戰爭嘅禍害 用老百姓角度描寫 有咩問題
一個二個身穿華服 喺個城堡入面打飛機 咁叫有說服力?
百姓苦過你幾多?
戰亂生靈塗炭 一兩秒鏡頭 輕輕帶過 慌死嚇親觀衆咁
戰國日本 有咩條件去講
大愛和平 性別平權
當世途兵荒馬亂 飯都無得食
講咩撚嘢2023價值觀

當大河劇觀衆白癡 需要你洗腦 明刀明槍指住大名閙
忠奸二元對立 無錯係令觀衆容易消化
但係未免太藐視 歷史複雜性 人物複雜性
藐視現代觀衆分析能力
淨係顧門面 做個大愛左膠包裝
實際原地踏步 甚至倒退

要追趕主流意識 我去睇時裝啦
劇本糟蹋左呢個劇 好可惜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞