[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (126)

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
feel阻力到我就停 斷鏈冇仇報
其實扭十幾圈都好夠 如果日日戴
反正40-50小時動力儲存 十幾圈都夠玩全日
真 最多上得密啲
其實你提到最後果下虛位,都係保護機制一種
發條用手上滿之後其實勾住barrel隻雞仔(click)係唔會立即勾到個barrel個棘輪死一死

有時因為工差之類,發條full tension可能超過設定值,所以會比返一啲啲虛位個發條鬆返少少作為保險,以免太多力量傳到gear train,令其受損

同單車轆嘅hub啲雞仔一比就知有咩唔同
你踩落去果陣唔會覺得有虛位
就係因為隻雞仔完全貼合啲棘輪牙,勾得死死的
最後果下其實係個牙去到一半條鍊已經盡左
個click回返個半牙所以上到最後會feel到有虛位
學到野
所以去到個虛位就應該要停?
因為其實已經滿
呢段時間再扭係咪會損害零件?
佢都已經扭唔到點解仲格硬要扭
再比力死扭落去條發條咪拉長金屬疲勞
一過左個點輕則剩係斷發條
重則ratchet wheel牙同train wheel pivot斷
d牙斷左飛出黎仲會刮花甲板

所以完全唔明點解要為果下鍊而要死扭
其實我都睇唔明,點解不斷問幾時扭盡
講到明手上鏈無得無限上
我戴手上鏈都係二三十手就算,得閒上鏈係樂趣嚟
除咗suit up之外
應該好易襯喎
覺得自己隻錶個極限仲未到
仲有得比佢發揮掛
翻工恤衫西褲夏天褶袖可能好睇啲
可能我表達唔清晰
我唔係扭唔到 只係個位有小小阻力feel 用好小力都繼續扭到
所以驚宜個位已經係滿左 損害左隻錶
Moonwatch測試方式
不過應該無隻pass
好奇點解要執著繼續扭呢
guns
如果滿左你會feel到有野block住咁
有啲人鐘意計吓上滿鏈可以行幾耐
上滿真係冇乜意思,我自己諗法係如果成日戴,上十幾圈加自動上鏈已經夠一兩日。如果唔係成日戴,擺低幾日佢都會停。所以都係冇乜分別,唔洗咁執著上滿鏈。
btw你隻moonwatch係咩caliber?
1861/3861/9300定3313?
我覺得我地有少少誤會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞