[心事台]我細細聲講給你 你大大聲講給我

942 回覆
680 Like 43 Dislike
求下你玩連登唔好玩微博
深井街坊報到!!!
有冇撞過 CANDY 呀??
你通常會去邊到食早餐㗎??

btw , 支持你,亦覺得你唱歌不嬲都正,人又貼地,好多年前係文華撞見過你
+1
人哋咪做緊
强貼留名👋🏻hello Vincy
換左班底之後啲歌好聽左勁多
上年4首都勁正
連登仔全面進場撐泳兒支持中國共產黨
大家覺唔覺20歲至20尾呢個階段過得好快?仲記得中學果陣一路聽住感應一路打信長,呢首歌亦都係我同初戀好鐘意聽既歌。到分手既時候都係聽緊無心戀唱,我的回憶不是我的。睇返轉頭原來已經14年前,有d歌真係一聽就唸返起某段回憶
唔係改詞歌
但可唔可以點 陳柏宇 有我
泳兒被揭是連登絲
4年前以網名「深井小燈籠」扮素人清唱
奪「叱咤女歌手」銀獎後再上水
清唱Jeremy《半》
反應熱烈 點唱有求必應

#泳兒(Vincy)日前在 #2022年度叱咤樂壇頒獎禮 獲得「叱咤女歌手」銀獎,是她入行十七年來首次奪得女歌手的獎項,吐氣揚眉,難怪上台後激動到喊,唔少網民及粉絲都為她終獲肯定而開心。

得獎後,「泳兒」近日亦成各大討論區話題,當中更有網民開post,以「痴線!睇返舊Post先知原來泳兒係連登仔,曾經扮素人清唱」為題,表示「發現」四年前以「深井小燈籠」的網名,於連登開post玩「你點我唱」,話題瞬即成為熱門。當中唔少網民都話「深井小燈籠」聲線激似泳兒,「一聽就知泳兒啦」、「好似佢喎 尤其d高音同尾音」、「認到啦 不過佢似唔想人認」等等。

昨晚,「深井小燈籠2.0」再上水,留言清唱得新人金獎的 #MIRROR 成員 #李駿傑(Jeremy)歌曲《半》,一眾網民反應熱烈,紛紛要求點唱,而「深井小燈籠2.0」亦有求必應唱了多首歌曲,包括:《First Love》、《小心地滑》、《葉落冰川》、《地盡頭》及《黛玉笑了》。

隨此之外,又發現有網民將泳兒於Chill Club唱的《春秋》與「深井小燈籠」唱的《春秋》兩條聲合併,結果二人聲線度相似。《娛壹》致電泳兒,問她是否「連登絲打」扮素人清唱,她沒有否認:「好多朋友都inbox我,又或者打電話問我係唔係『深井小燈籠』,不過『佢』都真係幫我嘅social media draw到好多新朋友,總之大家聽得開心就好。」

#娛壹
四間食勻差唔多
但段回憶仲覺得係好近
廿年都好快過咋
新一年祝佢哋繼續創意無限,我哋繼續有耳福
永遠記得第一次聽到荊棘海嗰種震撼,個intro
LM
可唔可以投資絲打開演唱會?
最鍾意你首無心戀唱
我都住深井 可唔可以聽你唱live
聽日會好天嘅
無心戀唱嗰陣真係以為佢灰尻會唔再唱
現實係都真係再唱多十幾年先出頭

我夠好嗎 沒震音喜歡嗎
高八度能令你走近吧
未夠好嗎 喉嚨疲倦不理它
只怕這首歌再好聽也未及那個她
不怕 沒結果都不怕
低八度能令我動人嗎
未夠好嗎 還是全部不夠她
想聽《螢》好高難度嘅一隻歌
You are the best
留名支持
想點歌 最美麗的第七天 & 我的回憶不是我的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞