睇完今際之國有栖,大家覺得有冇爛尾?收唔收貨?投票

273 回覆
283 Like 1661 Dislike
臨尾快快有完咁都仲要解釋呀
唔怪得之你覺得好睇啦
快d返你老母個栖執返自己個腦先啦
難撚哂,個尾熟口熟面無新意: 157票

算係咁,重撚想點 : 895票
講唔出

你個腦癱左啊
好撚鬥智好撚真實好撚人性呀
我都想知,個結局同多啦A夢係大雄幻想出嚟一樣level
得啦得啦

冇第二句啊
咁呢幕比主角見到又有咩意思
咁點解數字牌就有分難易
會,漫畫完咗之後有出到番外篇

講男主屌大咗女主個肚,臨生去醫院時又遇到意外,又玩多次遊戲
點解仲會有人覺得係幻想?
無認真睇,飛住睇囉
從成套漫畫嘅結構嚟講,套漫畫係好撚完整
表線解決咗今際之國嘅謎,入國嘅原因、贏咗嘅結果
內線講有栖嘅最大疑問,自己活著嘅理由係乜,有乜意義?點解係苅部、張太死,而唔係成個廢柴嘅自己死?
舖排最多嘅4個國民:紅心Q、階磚K、梅花K、葵扇K,都有講佢哋背後嘅理念,重視嘅價值
每個角色有各自嘅成長,特別係苣屋好受到階磚K嘅死影響
階磚K提及JOKER統治今際之國,最後又有提返
再尾尾加咗成話幾十條友對人生嘅睇法,完全睇唔到邊度急收尾

依套嘢的確係好多說教,每個角色都各自探問玩遊戲嘅理由
特別對國民嚟講,響今際之國住得耐,難免對生死有另一番見解
遊戲變咗展述國民自己人生觀嘅工具
咁腐蝕性應該啲煙吸入嗰下都腸穿肚爛
唔exactly記得邊一話講
《狩獵魔女》係一個例子,本身只係紅心5,但彈間死咗之後改為紅心10
即係今際之國入邊 短暫既快樂同安定都不存在 每一刻都要保持警惕 強制將主角拉返現實 突顯出嗰種殘酷
紅心4

死左3 個人都幾治癒
晒撚氣...主角光環
剩係第一集個雇傭兵咁掃一早全部死晒,開車追佢射又可以全部唔中,全部主角本身就有不死身,去到監獄,果條友又係靠運氣,最on9就係一樣野,成套野只可以一個人過關既game永遠都唔會同伴一齊玩,除左第一套
漫畫既話joker應該係神,外傳好似有同男主對話

套劇最尾果幕似係講現實世界就係joker級遊戲
不過係個中層階級管理員
有栖應該估中左
我覺得未睇到結局都未必會聯想到彌留之國嘅意思
因為本身劇情就不斷有人死亡
可能會將簽証到期就要死呢樣嘢解做彌留
睇到結局反而會有種「原來係咁解」嘅感覺
有栖(Arisu)同Alice發音似
又對應得返啤牌game同闖入異世界冒險嘅故事
如果用返呢個名會更加貼題

頭盔 唔識日文
日本人夠一早知啦
人哋覺得有問題都唔會紅到
提佢地拿拿林扑完野玩遊戲
三吉彩花咁撚少戲
我話一樣level姐 叻唔切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞