睇完今際之國有栖,大家覺得有冇爛尾?收唔收貨?投票

273 回覆
283 Like 1661 Dislike
有片已經係多左了漫畫原著直頭就咁一句話有人過左了
葵扇Q唯一劇原創game差到咁 班編劇跟本諗唔到
拍背個個原著都冇啦講經咩
以為係原著有,但係佢cut budget所以冇
原來唔係,咁算啦
拍既人攞唔到原著精髓
比錢既人只要爆爆爆紅紅紅
以佢呢個級數特技點會冇錢,冇心姐
見到殞石
編劇智力門檻failed
應該咁講
葵扇K好睇嘅係尾段全部人夾計要殺K果段
前面登場嗰part叫跟返漫畫冇乜特別

「會死人」當然係指主角群,唔係有無敵光環
一有無敵光環去睇槍戰,啲子彈好似裝左磁場會彈開

而且一個接一個車輪戰打K,K都唔係全程用槍射
主角群圍攻都好多打戲喎

當然弓女中咁多槍都唔死,全部人瞓左地下半日都
未斷氣又真係誇張得滯

第二季同第一季比較,整體嚟講都水準以下
而且說教廢話真係太多,反而配角人物刻畫太少
好多時有種,「唔知點解佢個角色會咁做」諗法出現
無睇劇,淨係睇漫畫
好似無呢一幕
個醫生就爽。。。
谷左咁耐。。。
可以砌個靚靚學生妹。。仲要被佢威脅咁砌。。。
個feel 好撚正。。
狂砌佢都冇得say no
可能唔止砌左一個呢,入到去扮醫生.....
難d.....砌撚完又唔幫人做手術。。好難係醫院camp 咁耐
同埋有個位我個人覺得都好失敗 , 就係套劇唔到最後都唔交代今際呢個世界點嚟 , 中間完全0伏筆 , 例如話做鑒證嘅安行完陣山發現個世界有咩奇怪
最堂都留返個伏筆例如玩遊戲大爆炸 , 主診醫生個遊戲角色叫佢醒吓問佢有無事,又以為兩個fd 喺個遊戲度炸死咗點知無事可能都好吖.
有冇人喜好葵扇Q呢type女
點交代?點交代都係會好唔合理架啦
其實如果最後有用一d 劇情交代番成個故事係d 人入左生死邊緣之後求生意志驅使佢地贏或死既話,而且因此係會有主角光環,等等

仲有d 遊戲內心戰同策略再講清楚d, 簡單黎講就係d 細節位

如果交代到呢類內容,相信佢會變神作

但而家咁樣求鳩其改編 改d 又唔改d 不倫不類,即刻變垃圾
有無人計過主角因為講經累死多幾多人?
公道講句得有苣屋個幾集係好睇
前兩集真係幾悶
太多廢話
有太多角色嘅行動同故事進展無關係
例如安出去睇下世界係點、水雞中途離隊搵安同苣屋
以為佢地會有咩歷險
點知只係最後好簡單講佢地撞返一齊玩GAME 全程略寫
同埋特登安排弓女救有栖都無咩進展可言﹐仲以為會有咩故事講
總之只係為咗洗開某啲角色而做﹐但係呢啲角色並無從中獲得經驗值
真係得苣屋啲Game好睇
佢啲Game對佢嘅character arc有作用
個個boss都係:我都贏夠啦,都想比人贏下
邊到有得睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞