唯一居民病逝!日本孤島成「無人島」 前島民嘆:只剩祖墳了

322 回覆
146 Like 4 Dislike
通常都係得番啲頑固嘅啊公啊婆,後生仔女出晒城市
Starlink得唔得?
住鄉村通常有後備發電機,長遠要搞太陽能?唔可能依賴一種方式發電

有山水應該仲乾淨過水喉水
鬼畜島
鬼畜島真人版
肥料可以用廚餘發酵
牛羊食草
家禽食廚餘
佢而家唔係完全與世隔絕喎,交通不便姐
有個大嘅冰櫃,半年出一次去都得啦
但玩旅遊業都仲要同五島市其他島競爭
交通比其他島更唔方便,但景色又差唔遠嘅話就無吸引力
如果本身喺個呢D島大
平時飲開果汁,都未見過薯片汽水未食過麥當勞
係城市人搬入去先唔適應⋯⋯

日用品都自然有天然嘢代替
但係你唔會慣姐

農村人咪又係自己斬木起屋整傢俬,城市人唯一技能係搵錢
發覺成班人都不食人間煙火,從來唔諗吓錢邊度來
有得上網就可以上網學
大佬,2023 年都黎緊,你唔係以為個島接收唔到外面既訊息,唔知出面個世界係點呀?
係咁簡單既,就唔會自1973 年起d 人搬出去啦
得番一個人咁咪死左排先俾人發現
日用品點有天然野代替
有病唔食藥?
都幾sad
有人知咁又點
有天災都喺城市都未必救到
上面班毒撚既標準答案係starlink + wfh
問題係無得上網,同埋始終有d細節位同突發野同上網學既有出入
買日用品講到落街去7仔咁
升學要送仔女出最近城市,鳩估
上面講到一箱杯麵,有水電有得上網就得
咁留係香港住劏房都得啦,使撚去荒島玩真人lost in blue 咩
用嚟拍AV就正
街上中出
大亂交又得
先唔好講要養
要自己劏,自己去毛,清內臟,斬件,食唔哂點保存
已經煩過煮果part N倍

養你都唔係放佢週街走,唔通你要食果下先搵佢返黎咩
要有個空間圈養住
咁佢食既飲既要你供應,定時定候要剷屎要清潔
仲有萬一有雞瘟豬瘟牛瘟果d就可能成批死哂要從頭養過
諗起都覺得煩
佢同你講唔洗日用品
自己織衫,用葉抆屎啊
唔係呀,上面有個話一次買一大堆,放係個巨大雪櫃
可能睇得h漫多,會有幾件學生妹留喺個島比主角屌
所有嘢都有learning curve嘅

如果你要解決食物食水問題就好易

但住所防寒防潮防震,水電上網就難搞D

有冇人睇過日本空間改造王
有集係偏僻嘅山,條友用咗幾年時間徒手僻咗條山路出嚟等車可以入到去,荒廢咗好多年連個湖都乾埋,最後唔知點樣駁D山水用
有另一集係有藝人買咗個島,潮濕老化間屋甩皮甩骨
要用船運D建築材料去重新鋪過哂間屋埋單200萬港紙

不過香港人心態都係住新樓好,咩都餵埋你食唔洗煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞