唯一居民病逝!日本孤島成「無人島」 前島民嘆:只剩祖墳了

322 回覆
146 Like 4 Dislike
睇唔到睇唔到
香港大把呢啲地方比你住
講真d人講到好易
試下去香港d離島住一個月試下先
住1個月長洲大澳都未必頂得住
香港有澄碧村呢個例子啦
如果真係咁正,會變左荒村?
細個小學每到暑假都會返大澳住兩個月
完全想像唔到呢家會有珍珠奶茶飲
大逃殺最適合地點
如果咁正d島民就唔洗移去本島喇
建做新香港,只可以有香港人,不容許陸狗
始終要返工就無可能住果到喇
Starlink 上網
揸船去買物資
太陽能加電池儲電
開youtube channel 賣日本無人島開發

見過有鬼佬喺啲荒廢既礦村/山頂小屋都咁玩過
應該平時個呀婆有好多朋友仔陪佢
探靈熱點

講講下變一夜之間無晒人好離奇
暫時見過最柒係鱷魚,無耐前送走左
超級有錢佬有能力喺私人島嶼上面起埋通訊設備 交通工具解決物資運送 咁有個無人島自己玩係好正
但一般人就…
又真係隔涉過龍
除非keep住有新女俾你,如果唔係真係搞唔掂

雖然無人島+ 5,6個後宮任你玩,呢個Concept諗起都正
咁咪就係中咗我講嘅問題
你住咗入去要點返工?
日用品點處理?
冇講佢連網絡覆蓋都有問題
自給自足搞唔掂就冇得計啦
玩兩,三個月或者得。

以宜家的科技,長期一個人孤島生活會出現問題的。

但將來我唔敢講。我相信未來科技可以進化到,喺荒山野嶺,孤島同城市住冇乜分別。唯一分別只係與城市往返時間要耐d,同個人需要相關交通工具駕駛,維修技能咁解。
住過幾年坪洲幾好住
我試想下未來的solution:

1. 最緊要的係電,要有更先進的for個人生活需要的發電,儲電,後備電源系統。而家的太陽能板,柴油發電機唔夠用。

2. 交通問題,要有更模組化,可以俾人更簡單學會diy的交通工具。宜家的交通工具都係太複雜,就算有專業技術,個人都難以用簡單工具進行基本維修保養。只有一個人果陣,DIY技能及可以diy的載具好緊要。

未來有解決呢兩大難題,平民又付擔得起的solution 的話,剩番的就只係買starter pack,然後有紀律地管理自己生活(日常定時檢查設施,定期出城市補充消耗品)。

其實等於外國概念,利用更方便的個人化供電與交通,可以將borough進一步擴張咁解。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞