唯一居民病逝!日本孤島成「無人島」 前島民嘆:只剩祖墳了

322 回覆
146 Like 4 Dislike
你去買罐可樂都要出面運入黎
你諗下d日用品你點得到
最大問題都係如上面巴打提到:電力點算?冇電基本上現代人冇辦法長期生活到,更加唔好話上網。星鏈隻碟都要有電先著到機。
就算要擔水一個人又用到幾多
最近既鎮係富江町,睇google地圖直線就好近,但計埋航路應該岩岩好有10公里。

最大問題係1個城市人住係果到無咩門路搵到錢買生活必需品。
太陽能、柴油發電機,呢啲真係唔算難
去蒲台住一個月先再講
你講就口響
有人起個監獄比你,你先有得坐

你過到去,想搵個完整密室都可能無
人地講緊都市同荒島嘅分別,你就屈人地監獄模式
我而家真係好贊成你搵個荒島生活,起碼死咗唔使累街坊
其他方法上網免費?相比下星鏈係費d,但訊號問題上,呢類偏遠地區星鏈肯定比固網更順暢。

固網供應商亦唔會為佐服務一條友維持4-5g固網訊號中轉站,星鏈係目前唯一選擇。
頂到幾耐
無地方種同養糧食,都未計識唔識種同養,點殺隻雞同豬對城市人黎講都係問題
呢種情況就要自己揸艇去附近島嶼,一次買一大log生活用品。
雅生左5個仔 一個個區打緊
其實香港有人過呢啲生活,記得有一個香港後生仔(好似有少少屋企支,有出番城打少少工),另外仲有一個鬼婆,有興趣可以去睇吓
唔係佐世保嗰個…
係福江島東邊嗰個…
無街景mode
幾乎成個都係樹林嚟
同你喺香港搵個無人島住差唔多
柴油發電機又嘈又臭,你唔會長開,而且咁亦代表左你要每星期去1次城市買柴油。

太陽能應該好d,但功率係最大問題。
發覺你地全部都無諗過經濟問題
住呢啲島本身就收入少,唔係靠耕田就係漁業,撚有時間畀你屋企打機
辛辛苦苦賺雞碎咁多之後我就唔信你會用去租星鏈

有碼頭,似澄碧村
你點揾錢呀大佬,仲有島外要特別維護你啲水電糧食要求本身都已經貴過島外,你唔會以為同島外一樣價掛?
香港大把
覺得正根本唔駛移民
不過香港食材同建屋成本真心貴
要生存都難
香港都有啦 澄碧村 你唔去住?9up
一個人住 日日用晒時間打水斬柴 邊有時間返工搵錢

乜撚都無
變咗金田一嘅故事背景
鳩噏下好啦
俾你真係住1個月都已想走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞