溫哥華生活討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
睇花係開心嘅
天氣又好影相一定好靚

附上舊圖數張

黎緊一個人過黎有咩要注意
批左冇耐,買左機票
有d驚
温哥華真係無乜後生過嚟
個post幾個月都未爆
其實好多
不過唔係個個都活躍係連登only
網上已經算多 但現實見唔到
Exact7ly,現實唔覺好多
(其實都唔只Chinese 基本上Asian都係咁閪
識得啲韓國人日本人都係一樣比自己人食住)

認同搵到最好就搵local公司
最緊要係識包裝自己同真心要覺得自己做得好,呢度啲人真係好L大愛 (同埋好容易覺得自己/人哋做得好)

我而家份工差唔多做夠一年. Local公司,同事基本上全部local, 平時返工啲正能量多到嚇親人 自己本身喺香港都係做外資日常接觸都係西人,都要啲時間圠適應一個咁positive嘅工作環境 真係試過就明
開名
幾月來? 搵左落腳地未?
一個人無人幫未必咁快租到屋
特別暑假 依家個市場最癲
唔係暑假先多盤咩 啲留學生走
1個人好慘,冇人夾咩都貴,買大包少少既餸都食到懷疑人生

落地airbnb 最少book 2星期,到時揾唔到租真係訓街

ps. 如果你係女仔當我冇講過
業主都多選擇嘛
佢地眼中:
你一條仔過來搵工
無本地信用無工返又無錢比預繳
點解要租比你?
你無錢比租搞亂檔之後 飛返去咁佢點
基本上係最唔受歡迎
上年暑假業主一dup d 盤出黎,即日10幾廿個pm睇樓 , 仲未計好多都係寫明female only
有一球加紙空閒錢
想買間condo / apartment收租
有無邊區好介紹
加拿大地稅+空置稅+condo管理費+保養費+息
計計埋埋潛在成本都幾大
每年唔踢走舊既租客就係加得2%-3%
跟唔上市場上 年年升一兩成
就算話自住出售乜乜77踢 都要賠租比人
法例又偏租客 唔好彩撞租霸
跟法律要踢佢走分分鐘要半年以上
中間佢對你間屋點都吹佢唔脹
欠租九成追唔返
你夾硬入屋掉佢野 警察會捉你非法入侵先
之後有屋又做唔到非稅務居民
你一日有屋都要比加拿大全球征稅
要真係計掂曬數先好買樓收租
唔想煩呢啲就買下啲月派息既Reit好過
你用一百萬買加拿大穩健收息股,股息都當五萬一年,全部eligible dividends, 有極優惠tax credit, 假設你再冇其他收入,你喺係一毫子稅都唔駛交,淨袋。

當然你個本再大啲,分散投資,長期期買樓投資都ok既。
轉名比佢 佢幫你打理?
呢啲真係要搵會計同律師研究先知
加拿大稅網超煩 搵人問問真係唔慳得
喺加拿大有收入又唔報税, 點樣又可以做非稅務居民,解唔通, 係未鬼鼠野黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞