溫哥華生活討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
黎緊想入市,我同老婆都richmond番工。
想揾番richmond樓,但係好貴
Richmond 低窪地區 (水平線上1米) + 沉降地質,一地震就gg
49+oak 個intersection 咩事,日日都打扙咁,今日勁沙塵滾滾
Delta 同 south surrey 都係同一個問題,但佢哋出事時我諗係入到去Abbotsford 先會好過啲
今日都好好天
我係屋企望出去好多雲
有無近郊地方推介下
Long weekend唔想留係city入面
但天氣好似麻麻
咪講笑喇,2021 flood Abbotsford 已經大水災喇,上晒全球新聞。

反而Richmond冇事, 最多係有幾個水氹,就係Richmond City 自己知自己事,市政府又有錢,防洪全BC做得最好,大地震就難講。
講緊in case 大地震啫⋯⋯
如果淨計平時打風落雨加大雪嘅話,愈入內陸嘅city其實愈大地方出事,highway washout, 水浸停電etc

如果要置業,我寧願買出面幾個大city (vancouver, richmond, burnaby), 因為到時有乜唔鍾意賣咗佢再買入去其他city都唔太困難 ( 一賣一買個價錢),但如果想喺入面搬返出嚟就難好多
入嚟圍下爐先
long weekend 你地有無去邊度玩
溫哥華人唔出街既
Sleep country
今個禮拜最後一日好天
Ikea
巴絲們有咩好西推薦
想試吓BroadwayCityHall 99出面嗰間拉麵同埋炸豬扒
但係有啲貴 怕中伏
food bank成日都需要人做義工,可以去佢網頁登記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞