樓價跌 樓換樓應該會容易咗

115 回覆
12 Like 27 Dislike
有cash咪可以
同係咪9按無太大關係非9按既人一早俾左蝕果筆錢
如果蝕左20% 換樓又要準備多一兩百萬連稅咁
前面付出既錢 全部扔晒落海
買住先再換樓呢個concept本身有啲問題
4房雙套,無證據當你村屋
即係一千萬都無
有cash都要過心理關口,只係有小朋友想搬大少少,諗緊還是放租依家個度再出去租算
俾左7成 5成首期什至fullpaid既人一樣係蝕咁多個數唔會變
不過一時間要還好多錢
再買另一層 當800萬樓9成按要俾120萬首期出黎
個壓力都唔細
岩呀,所以都煩緊點搞冇路行咁
樓價長遠向下應該賣/不動算數
如果長升應該襯平換貴/靚樓
就算長遠唔大升唔大跌 你到老都仲有層樓住
相比無樓既人好少少 雖然都要蝕
最驚未來租金跟住物價繼續升 未買樓既人都大大獲
照你咁講長遠無論升跌/不變都好,賣/唔賣/換樓都冇所謂啦起碼有得住,依家就係唔知佢既長遠俾幾耐
我都係因為有小朋友所以想換大啲
計過數供就供得起,但壓力大好多,好似比老細再大力揸緊個春袋咁
同埋stamp+佣金呢啲雜費加埋現兜兜最少要40-50萬,計完都係再諗清楚先
Me too, 所以諗緊放租依家個度再租出面同小朋友住左先還是頂硬上
做雙租諗起都麻煩⋯雖然好多人都咁做
但有機會換樓真係要一步到位,換樓成本好大
我以前都是一房單位,一換就換到3房2套⋯以後唔洗煩
雙租係理論上係work,但實際操作好似好L麻煩
我會prefer頂硬上一步到位換左佢,多過雙租
但如果今次換,可能就真係要換間最少住5-10年或以上
買賣既野up to you la... 點可能幫你落墨
你咩情況我又唔知...
住緊幾大 想換幾大
2套
雙租都有好處 住落ok先買
正常買只會愈黎愈貴 付出少少睇定啲都好
大狀你都唔識?!
住緊500呎左右2房
研究緊換700-800呎3房套連車位(或租車位平)

其實暫時夠就夠住,不過心郁郁想換大啲姐
係3房2廁⋯打錯
咁盡量換上800呎左右
2個小朋友連姐姐加父母 有時有長老黎
周身唔自在
住緊3百幾呎想搵5百幾呎2房,依家住緊個度蝕緊22%
搬去溱柏
咁不而遲啲直接換3房啦
一步到位,唔洗遲啲又要換
3百幾呎換5百幾呎,感覺純粹係多左間房
係啊,諗住如果一換就換大啲,唔洗遲啲又要再換,比stamp益鳩哂政府
睇餸食飯炸家下,重點係依家小朋友有需要邊有得等等得我就唔洗煩,我都想快d放走依家個間舊樓又大樓齡又殘
溱柏垃圾嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞