樓價跌 樓換樓應該會容易咗

115 回覆
12 Like 27 Dislike
大家都知係連登講樓爆比較吸引受歡迎
今日想傾吓樓換樓嘅計劃

利申先:無意與人罵戰
計劃移民 租租
相信大家諗法會大有不同 可以和而不同 慢慢傾

有無本身已經住緊2房/3房
見到樓市轉勢 向下行 計劃2-3年後再搬大啲?

以前要搬大啲 雖然樓價上升會拎持有嘅單位升值
但係平均尺價一同上升下
其實儲錢都要追到個升幅先有機會樓換樓

依家樓市開始轉向
到時樓換樓嘅容易程度又簡單咗

大家點睇?
息口高左
貸款會難左/負擔大左好多
唔洗重做mortgage? 抬錢還左跌左果部份先?
依家得高位做9按果啲先要抬錢者
前題係你比買入價有賺
換樓而家已經係好時機,2-3年後唔知咩環境
最緊要自己收入有增長,借貸能力冇減少

仍然觀望,冇明確向上成幅訊號都唔會買住,情願之後買貴少少

利申:有四房雙套,不過做緊租租,因為想住更大更優質嘅四房雙套
前提有少cash
樓換樓好怕遇到,平賣貴買
一樣 樓市跌 你本身層樓都會跌 你資金少咗, 仲要扣埋印花稅律師費裝修搬屋律錢,就算搬到都只會係靚啲既細屋,大屋搬細屋。
成班數學家 細屋基數細跌都跌得少過大屋 咁兩邊都跌 大屋咪抵買囉 on99
用你樓上嗰兩個天才嘅邏輯,係升市換樓先著數
會加新資金落去㗎喎
出面做緊2房換3房補幾十萬
跌啊 但大屋跌更多
咁買樓有摃杆都要講現金.
不如做個例子, 假設5年前買落6球兩房, 今日平手賣出.
用當年做7成按揭2.5%息計其實仲差銀行370萬, 即係賣完出來零雜費只係攞返230萬. (減去當日首期180萬, 5年只係供咗50萬本金)
當年低息180萬首期上車入手6球樓, 要5年後用230萬上車8球樓會係一個挑戰.
當然啦買落超過5年以上可能有少少賺, 或當初按揭少過7成既咪鬆動囉, 不過咁鬆動既當日又唔似會買呢個價位...
咁又無得一概而論既, 升市有賺cash多咗高成數易咗買大銀碼盤, 跌市少咗cash即使件貨平咗都唔可以買太貴.
手持現金減去雜費先係首期, 首期少10萬分分鐘負擔能力少一球...
2020買左都想轉,但層樓跌左
其實唔使諗到咁複雜
只要想買嘅嘢(新樓)係貴過手持資產(舊樓+現金)
自然就會想市跌
所有嘢都係睇現價同相關雜費支出,唔好俾買入價影響心理
呀數學家
19年8按買細屋,蝕讓15%,埋單得返幾十萬/清零,大屋抵買都唔輪到你買
on99
負資產仲換咩樓?
因為買樓只需要存首期
所以升市基本上個個人都可以換到大屋
跌市就睇情況,如果早年買,冇蝕價/甚或賺,自己又儲多幾年錢,睇好後市就輕鬆揀樓
咪即係成本大咗
睇現價你新果層既現價定咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞