樓價跌 樓換樓應該會容易咗

115 回覆
12 Like 27 Dislike
依家最大換樓成本係DSD,換啲大3房加工人套個啲。罰成差唔多3百萬稅。真係好撚金。
見到上面好多人討論升市定跌市換樓好
簡單講就係資金夠就跌市換樓好
資金唔夠就升市換樓好
咁都有得拗一大輪-,-

不過最最最重要既點就係有冇筍盤
無論升市跌市都一定有筍盤,一定有人等錢洗
樓始終唔係股票,係無同質性。只要有好既時機捕到個筍盤就升市跌市都係好既換樓時機。

我上面講賺左150萬果層樓都係2017年尾買,當時都係因為知個市價起馬值580-600,但業主急到瀨500就放所以先賺錢
師兄你講緊乜? 雙倍印花稅無左好多年la老友
你唔係講緊本身有兩間物業,有一間想換大啲咩?

15%稅一直都要罰,買二千萬樓講緊已經要比3球稅。
stamp 真係最撚肉赤
屌 幾年前買樓已經比左十幾廿萬
依家換樓又要比30萬
幾年間加埋已經50萬,仲要係淨支出
屌 有幾撚多個50萬啊
咁如果你得自己一個名,無其他名係既
不過應該除左d人有錢到唔志在,否則無咩可能比15%買樓
其實普通3.75%都已經好貴
一諗起第時買果層3.75%要比6-70萬就成日想租算
攤分五年個成本夠租靚樓, 所以啲水人唔理好醜上咗車先過兩三年再換樓果啲真係人渣來, 除咗龍市可以平手外任何市況都輸...
係d sh先會信d aa同埋乜乜sir成日同人講3年換樓5年換樓賺50萬賺1球
真係當人白痴,淨係佣+稅換次樓都4-50萬成本,賺條毛咩
要炒野就down 牛牛炒啦
真心唔明點解仲會咁多白痴信果d 阿sir
早10年8年買落果啲係真係咁賺到錢嘅
早10年8年買落賺到錢就唔洗係咁換貨都賺到既
你是但揸一間黃埔花園又好、太古城又好乜都好
都賺至少7成-1倍
但如果你估佢地每3-4年就換一換,10年換3次,我諗你賺500萬都起馬比左100-120萬換樓成本

真正識玩樓既人就唔會咁「炒」法lor
十年前海嘯果期大把兩球樓100蚊stamp, QE後期都大把三球樓, 呢啲1.5% stamp同佣真係碎銀來.
今日閒閒地六球樓, 3-4% stamp, 真係郁一下就成年收入畀晒佢.
我初接觸時仲有得摸貨, 真係郁少少即放好似啲人炒牛熊咁食幾格走都仲得, 今日啲樓唔升返兩三成其實都係過眼雲煙來一動不如一靜.
海嘯已經係2008年,係14年前,不是10年8年前了
10年前8年已經有哂SSD BSD DSD>15%呢D野了
其實只要計過數比多15%都有著數就會比。

啲細價樓去比15%其實都還好。最on9係當你手揸住啲細價樓放租,一換自住樓。個15%稅重貴過一間細價樓。等於迫鳩人轉晒名先可以買。咁撚煩睇睇下就費事換。

所以其實依家咁平租,租的確係幾吸引。特別係啲豪宅。

所以個15%税真係好撚麻煩,阻鳩住晒。對比下SSD就真係收得合理好多。
一樣啦, 主要係講想要靠樓市賺錢, 無得再學以前咁出出入入, 因為皮費太貴.
就以近呢十年龍市咁樣去炒根本係幫政府 / AA打工, 水人三兩年換樓果啲真係吸血鬼來.
aa就係為左搵食係咁賺你佣
d 阿sir就係為左話你知乜乜區爆升叫你入市
根本on居
咁印花稅你點都要俾一次
你最多只計平果次除非再換樓啦
除非10年8年前買落,咁依家賣都仲賺好多
就算16,17年買,依家平均都係賺10%左右,換樓僅僅夠比stamp加佣金,有啲甚至平手,除左個別新盤可以大賺,例如荃西
如果18-20年買,根本唔洗講咩換樓,帳面已蝕好多,除非揸左好撚多cash係手
無撚有錯
水人上左車先個啲aa真係仆街來
乜撚野上左車先,三年後樓換樓囉,講到實賺好易咁
依家捉返個班仆街出來叫佢貼錢幫手換囉
仲有水人抽新盤呼吸plan個啲又係,依家估價低左根本唔易轉按,被迫捱貴息

咁當然,班買家自己唔做功課比人水左都係on99
已經block柒咗嗰啲講極唔撚明嘅傻閪
咁即係近年買左個d蝕15-20%個d可以收皮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞