樓價跌 樓換樓應該會容易咗

115 回覆
12 Like 27 Dislike
而家成交量低
你平賣都未必有人接
埋得來傾都先壓你10%
掉番轉 你想平買 一樣趁火打劫 壓人一大節

旺市有買貴無買錯
樓主講緊搬大啲喎
唔俾多啲錢會2房變3房?
睇新舊嗰兩層嘅現價
唔使理舊樓買入價
完全明巴打你講咩
因我正正遇到呢個情況

除非cash好充裕
如果計槓桿係跌市換樓,其實係難好多

用返巴打你個例子
假設早兩年賣到680萬,拎返出黎既cash有300萬
但依家只賣到600萬,cash得230萬
當依家換層800萬既,兩年前換可能要900萬,但其實以首期計,只係多左10-20萬,扣返都仲多左50-60萬cash用
依家咁靜
你要賣得出有排等
等到賣到果時又要食番平賣貴買嘅風險
其實唔係咁易
調轉升市
細屋500萬,大屋800萬
買細屋俾100萬首期
樓市升20%,賣樓賺100萬,連首期有200萬
大屋變960萬,首期要求只係由160萬升到176萬
(中間供本筆錢+自己儲錢夠cover雜費有突)
你自己層樓都跌價 咁你係咪成本又要比多啲呀
無錯,就係呢個情況
除非依家手頭上揸住充足cash,咁又唔同講法
唔計雜項
當你9按
500萬樓, 首期50萬, 樓市跌10%, 隨時負資產,當你跌5%, 得返25萬
1000萬樓, 首期100萬, 樓市跌10%, 首期90萬,當你跌5%, 首期95萬

點樣易左換樓? 借貸講槓桿, 如果唔係收入/存款大增, 樓市升先易換樓
當你9按
500萬樓, 首期50萬, 樓市升10%, 本增加至100萬
1000萬樓, 原首期100萬, 樓市升10%, 新首期110萬

不過樓市升係易換樓, 但係居住成本上升
你個176萬點樣計出嚟
你只係考慮咗首期,買樓唔使借錢咩
現實係要考慮埋借貸能力
你用借貨能力不變再計一次先啦
196囉 乘咗0.1
反正唔係重點
講得換樓
前設係儲蓄增加咗,所以首期多咗
同埋收入多咗,所以借貸能力高咗
條件冇好到諗咩換樓

成班人紙上談兵喺度講9按換9按做乜鳩 真係換過樓就明
Full pay 有咩影響?
咁講另一個重點
你假設咗有能力借盡8成
你用借貸能力(即係貨款額)不變再計一次
大細屋個差價收窄,補少咗錢就換到樓
如果借貸能力不變,更加係升市先換到樓,
例如我個例子,可以揀原700萬樓做7按
跌市就諗都唔使諗,strong hold la
如果講埋借貸能力,大圍正常計,跌市業主既借貸能力一定弱過升市時,份工保唔保得住都成問題啦
溝通唔到
其實換樓, 除非換全新樓, 如果只係換大間啲例如兩房換三房同係二手樓, 一買一賣佣金同stamp連新居裝修傢俬雜費真係要預多60萬, 而呢60萬係直接洗咗佢.
(個皮費其實都幾痴線, 我頭先個假設CASE就係5年前買落6球樓今日平手走都只係供咗本金50萬...)
我都想換。
但要抬50萬
所以你咪唔識囉,
假設你本身住緊500幾萬樓,想住靚啲換間一千萬質素嘅。

咁樓價跌咗20% ,本身相差500萬都會因為樓價跌差距細咗,咪等於易換左囉。

如果用你個換樓邏輯,就升同跌都無關係。
事實plan緊換樓
舊年高位賣左間港島單幢樓690萬賺左150萬到於是換左間三房套
而家放緊另一個單位,準備放完拎舊錢做住定期先
2年後再放埋舊年買果間三房換1700-1800萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞