Twitter 清潔員被炒拿不到遣散費:「馬斯克把人當垃圾對待」

168 回覆
98 Like 33 Dislike
其實美國好多 employment 都係 at will
就算係普通 office 工、part time full time 都係 at will 多過要比通知期

At will 即係老細可以即炒,員工可以即 quit
雙方都唔使通知期、唔使補水
最多要補返 d unused vacation time / paid time off

要睇呢 d 清潔工本身張 contract 係點
九成都係 at will,美國好少可會好似香港咁set 咁多條款,又要三個月通知呢啲野。
我打份正式工 full time permanent 都係 at will
好難相信清潔工唔係 at will + 有遣散費攞
我都係 at will,所謂遣散費其實只會 apply 有 contract 下嘅代通知,但我唔知 twitter 嘅清潔工係 direct employee 定係外判。美國都多左公司用外判清潔公司執頭執尾
係丫
就算有 contract 張 contract 都可以話係 at will which is so very common in CA
唔知係咪 d 清潔工鳩 up 炒作
手停口停就係美國文化黎
唔係幫 tweeter 打工既人都會咁
收購筆數咪又係musk畀, no free lunch
仲要高過市價行情一大截
依家仲要幫twitter埋debt埋單
咁你講肺炎呀嘛 嗰陣d決策關musk咩事
如果係外判就唔同講法
mtr 果個唔完善架 要搵個人睇住個機械人
我都有咁既諗法
可能係現代愛迪生
做實事使驚出邊無人請?
見過侍應招募海報 其中一個福利係 「一個月5天休息」
你點都要靠佢。就算有AI 都要有熟清潔的人做控制 質量監控
始終都係中國人
唔多唔少都有權威人格
Elon 唔似認為佢需要
佢滿意而家個結果就得,唔需要完美
所有工都係At will
如果Resign 多數俾2 week notice
費事burn Bridge
但老闆炒你,你就要即走
如果執唔切嘢,Facility 會幫你執
之後用DHL Ship返俾你

呢面最中意炒老野
班人年資長, 人工貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞