Twitter 清潔員被炒拿不到遣散費:「馬斯克把人當垃圾對待」

168 回覆
98 Like 33 Dislike
咁仆街都有既 生日禮物

咁你快啲轉工 好啲喎
仲仆街 996
買啦,第時我地發曬達你要去做清潔咁幾慘
正常人

如果唔係垃圾 點樣可以KEEP住成世人得萬零蚊

唔好同我講環境 生活要變好

就要有取捨 出黎社會做野得幾個原因老來會窮

1.衰自己
錢唔係搵得多 慾望又多 貪慕虛榮
呢D抵死

2.屋企有困難
上一代留落黎既問題要下一代解決
呢種係衰ON9 喂你明明可以勇敢D行出個圈度
唔好理班負累 無咁大能力 又要有責任感
又要大愛 又要同情心 好多野自然定律黎
自己食唔飽去幫人? 又係抵死

3.早生育
喂 你年輕享受得
生得舊叉燒出黎
一係你就努力 一係你就交去保良局
害自己唔緊要呀 個B跟埋你窮 又行返2.條路真係多撚謝

結論:接受低薪厭惡工作既人 都係下層之中既垃圾

我唔係無同情心 有本事 大家唔好撚做
個價拉高先去做
我都覺得佢地個工作對社會既貢獻同佢份糧係唔成正比

但唔成正比之中佢又要去做
助長班大判有幾多食盡幾多

佢地自己做成既結果黎
所以係抵死 係垃圾
鏟走d蛀米大蟲
點解留其他清潔員而唔留你一定有原因
養活到有邊個話佢垃圾?
而家就係佢養唔活喺度嗌生嗌死吖嘛
其實係香港日常
DLLM 垃圾馬斯克
員工不會失業,只會畢業
Elon musk 大燃鑊,聯邦政府又唔妥佢,洲政府又唔妥佢,查稅查勞工法,底褲都翻埋佢出嚟。
家陣平咩
其實早幾年中資福利幾好,好多都派勁多bonus.
公司搵到錢好多都好鬆手,辛唔辛苦就一間間啦
最刻薄最盡Lo
twitter審查員當twitter用戶系垃圾咁ban
外國入息稅同香港唔同lvl, 你試下個個月交3-40%稅加醫療保險睇下你1年儲到幾多錢。
護主去護隻支那走狗醜唔醜?
基層仲買保險?
係人都知保險狗呃錢架啦
基層邊洗交稅
呢個真
喺Bay Area做呢d 低收入工種
唔好話儲錢 有冇錢食飯/交租都成問題
條撚樣:「呢度係連登 專講真話」
將自己個人既扭曲觀念當成真理 真好撚痴線
有呢種思維同眼界就唔會做清潔,就係冇呀嘛。
眼界點黎?思考力、觀察力,繼而實踐嘅行動力,有呢啲就唔會係低下階層,仲俾人話垃圾。

點解冇?其中一個原因係冇接受過教育、教育程度低/天生智商低,個腦support 唔到佢哋去諗可以點樣去改變佢困局,教育程度低嘅原因可以有好多因素,冇腦嘅原因要講嘅話講到天光都未講完。

另一個原因係時間,中世紀英國農奴雖然正常嘅日子下一日做到黑,但受天氣影響好多因素令到佢哋一年工作嘅日子好少,之後發生嘅農民起義、工業革命,工時變到好長,仲定立左法定假期,目的之一就係等佢哋唔好咁得閒喺度諗搞事,點解資本佬呢條橋work,一黎人類嘅奴性重係根深蒂固,馬斯洛金字塔都解答到點解佢哋咁蠢唔諗,要滿足到基本需求先會思考下一步,當你做到好撚攰仲要解決三餐溫飽,仲得鬼閑去諗,休息完聽日準時返工啦,幾可見到做下欄工嘅人工時短,係有得解。

人工低工時長,就係要低下階層困係呢一種局面,控制向上流爬嘅人數,唔係呢啲嘢係邊個人肯做,佢哋係蠢,但係講垃圾都未輪到佢哋

本來唔諗住覆但見你咁有心講你嘅觀點都有point,可以交流下,不過唔覆了打字好攰
係直接請定搵出邊清潔公司
不嬲有$佬都卜佳佢未對你咁卜佳, 只係因為你對佢仲有小小利用價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞