Twitter 清潔員被炒拿不到遣散費:「馬斯克把人當垃圾對待」

168 回覆
98 Like 33 Dislike
以事論事既唔覆唔緊要

但 冇接受過教育、教育程度低/天生智商低

呢幾個POINT...我係咪可以直接歸類為垃圾先

雅致少少去形容 終身向下型勞動人口

咁只可以用自然定律去理解
就世界環境黎講

扭曲 先係真理

大家個價值觀本來就錯撚到出曬界

點解人要返工? 你答唔答到我?

點解做果班人工 係低過建立架構果班人既人工?

明知份工 難頂 又人工低 又無福利

喂 其實你可以乜都唔做咬鳩政府架啵

唔好同我講唔鍾意不勞而獲 又或者過唔到人地眼光喇

絕大部份人既不幸 都係由自己一手做成

垃圾就係咁黎
知唔知係外國 清潔人工高過D低級文職
如果清潔都叫賤 咁D低級文職係咪要自殺
仲有外國係有社會福利 人唔儲錢都唔會餓死
唔好咁井底la 專講真話
班契仔成日話人地在商言商
但自己老細叫佢地準時返工唔好射波就屌晒老母
你睇上文下理都知我講緊成個世界既概況

你淨係拎少部份地方去打我個POINT

目的都係想一句井底黎踩一腳落去

SORRY 真係NO DAMAGE

咁我就同你講返外國
正正就係因為有福利先養出一堆垃圾
做多D又36 唔做又係36

本身呢類人既精神層面已經係一舊垃圾黎
清潔工可能會被機械人取代係事實
其實又何只清潔工
講衰港資仲仆街過馬斯克, 應該話大中資都無香港人做高層果種刻薄
次次屌港資咪又比人話踩港
姐係仲賤d
人渣 冇佢地你點享受呀
炒左佢地之後買幾十部清潔機械人 成本更低效率更高 你留意下而家香港既黨鐵銀行大商場都係搵部機械人行黎行去 更何況美國 清潔工人應該唔洗10年會被機械人全面取代
其實佢本有錢仔?
其實elon唔衝唔做100個鐘,都唔會餓死,睇下肯唔肯去變啫
所以住公屋唔等於垃圾,但一世住公屋,仲要沾沾自喜,就真係垃圾
身體被公屋困住唔緊要,連靈魂都被公屋困住
你上面咁大篇野八成字都笑人哋做廉價勞工
忽然變左少部分

人哋人工又未必低
正常返工又點樣攞褔利?我都想學
又冇福利又有交稅
咁又點解會係精神層面既垃圾?
Elon Musk爆料 3:政府指令twitter ban trump同掩飾民主黨選舉舞弊
https://lih.kg/3241143
外國唔知

但香港大把人拎老綜炒散即日出糧
喺香港,中資人工福利基本上都會好過港資
起碼出手高
呢D係詐騙 可以要佢哋坐監同退返所有收益
咁你有冇儘公民責任去舉報?
但人地就係打算唔需要清潔工都享受到
關我撚事咩

最好拎到個庫房清零
咁想點?想窮人連價值都冇?
D左膠行動力都高過你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞