Twitter 清潔員被炒拿不到遣散費:「馬斯克把人當垃圾對待」

168 回覆
98 Like 33 Dislike
美資出名自由,所以唔比咪唔比
絕對同意
大陸公司其實啲福利真係唔差
打工仔為求咩?咪又係錢、假、同工作時數
工作時數我就唔係好清楚,但出糧大陸公司係高過香港、假期都係多過香港
香港老細最on99係以跟到足勞工法例為榮,竟然大部分老細覺得供MPF、 有5天工作、有薪年假7日、同每個月一日有薪全薪病假係competitive remuneration package
996唔係Elon mask 發明,只不過Elon mask係美國,仲要係科技出名hea巨企搞。
歐美高標準當然覺得佢閪,點閪極未夠中國/香港/台灣咁閪。

996/返工用身命值硬接/OT唔補水,工作環境惡劣,要數一大堆
中資公司通常包飯堂
人工面果陣係低, 但bonus好多
佢地賺到錢真係會同員工分
蝕錢唔會裁員
cctoy
就係外國先要買保險,香港買保險俾agent水你可以唔買,但外國唔買你一有咩重病普通人死9成
被解雇後他現在無法支付房租、失去醫療保險,更無法養活住在墨西哥的家人。

係咪有用過我就唔知喇 不過我交得起租供得起保險養得起屋企人
我都係掃地阿伯黎

垃圾屌返D垃圾

公平
關我咩事?我回你句"冇佢你點享受"之嘛
仆街過香港老細啵,起碼香港腦細仲會顧慮社會觀感唔會做到最盡同無人會護航
邊個月先炒得人?有邊個月炒咗人係易搵工,同唔洗養家
份份工都俾連登仔屌overpaid
不嬲都屌柒佢份人仆街
香港做就仆街,但侵侵gop elon musk 做就係正常
有啲好奇如果比你比分,你會覺得一個人失敗係努力做成,對比起運氣、環境、基因等外力因素做成的比例係幾多?睇上面巴打嘅留言似乎覺得一個人失敗係自己攞黎
運氣、環境、基因等外力因素

以上一律歸類為運氣

一個人成唔成功
只會取決於佢面對困難既態度

同佢有咩成就同出身無關
香港老細放係外國已經算係日日犯法
你講到tsla冇仆街咁
twtr嗰陣又未係musk 之前就係話佢支出太高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞