有冇人屋企人冇物業又冇公屋

345 回覆
1117 Like 65 Dislike
你推論得好啱
真,呢排世界杯正常都發左達啦
有你e種諗法就唔好生生 咁就無問題
問題係自己想享受又唔儲錢 生個仔黎幫自己後生時既玩樂埋單就仆街啦
Ching,今屆係要唔正常先發到達
珍, 又NFT又幣又GME
財自機遇大把
依家仲有大灣區機遇
由高燈到連燈廢淡日日叫人唔好買樓
你老豆老母都係跟佢地姐,無做錯
窮人生仔
你要問下樓主老母係咪真係冇儲錢先知 就咁睇似係樓主自己覺得佢地老左等人養 我就覺得佢兩老有留錢俾自己退休用 只係冇剩錢俾佢啫
呢個時代邊有人娶老婆生仔嫁
同你一樣..
不過係我爸好多年冇做嘢 所以儲唔到錢

我自己覺得反而好危險係 我爸基本上淨all in投資 咁多年貌似都係蝕 都唔知到我媽退休之後有幾多資產

佢哋成日話有能力買一層先 再按揭買多層 到時租比佢哋會照俾返租

諗到一個養兩個 就覺得人生好多嘢做唔到。。而佢哋又對你有好多期望同judgement
建議你簽埋衰仔紙
叫埋佢地申請綜援
有mpf退休啦

仲有一球儲蓄夠啦

有生之年食好d開心d
e加咪就係搞到樓主連婚都結唔到lo 仲唔夠呀?
係香港無收入幾十萬淨係租都唔租得耐啦
定係要樓主唔理2老自己出去租 如果接受到就無問題 由佢地自己租 為自己後生時既選擇埋單
真呀
個個連登仔都話躺平, 唔結婚生仔
唔過一球/即將過一球啦 (唔計mpf)
已經成日催眠叫佢地慳啲洗
所以近排儲得快左啲
但最近其中一個加左人工
又大洗左了

唔洗留錢比我
有為自己退休生活打算我已經要還神
有間公屋 真係起碼可以留比老左既老豆老母住 買唔起樓都起碼自己出去租 ,樓主要租兩間真係無間公屋真係好頭痕
你依家開始供一間租一間,30年後點使要佢養你
你老豆老母點用自己啲錢關你鬼事,衰啲講句佢退休用啲錢完成夢想都無可厚非,佢唔問你攞額外錢,淨係要正常一份家用咪由佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞