有冇人屋企人冇物業又冇公屋

345 回覆
1117 Like 65 Dislike
咁你都至少有得揀
而家d樓咁平 5球幾野就有間靚貨,你出手未?
未,因為你仲廢過你父母
我係咁,同人講我屋企好窮冇人信,仲要話但係你住私樓喎係租架咋屌

樓主
lihkg仔係咁嫁啦,屌屋企人當年黃金年代無買樓致富,無留層樓俾自己。
佢地父母當年見住8964,97回歸,98金融風暴,仲要10厘息口。換轉佢地揸旗,咪一樣縮唔會買,仲會笑業主98年等上ifc,好在自己醒住公屋。
今日加息stagflation,樓價回調,佢地一樣同佢地父母當日咁,笑業主傻西接火棒。
有冇Bno ?
等中6合彩
以前 10厘息
以前無咁多勞工保障,一比人炒左就手停口低,以前資訊唔發達,搵工要睇報紙再寫求職信去搵工,可能一失業就半年
以前d人短命d,易d病死
以前驚97回歸有信心危機
以前無9成按揭
你咁計其實以前都好難買樓
窮撚係咁
上一代點就跟住點所以有養兒防老d仆街野
不過果時冇internet唔係咁易識諗
你有internet知窮人生仔正仆街就唔好再生啦
老母有公屋有儲錢有定期 但個仆街老豆敗家衰賭要幫佢還 搞到無機會上居屋 我大個先知呢件事 真係好撚憎佢 屌
其實你地miss曬個point
樓主冇生仔佢就算窮定有錢都冇錯
但佢老豆老母窮仲生仔養兒防老先係錯
連登叫窮撚唔好生仔Wo
其實窮冇錯但仲生仔就錯
連登仔成日理想主義 短期視野,人地供斷一層樓揸住幾個球係手 賣樓爽退休個陣望住連登仔幫人供緊樓幫人草asset送出去
以前

鐵達尼號當年都係用左1.5m £左右
計返1500萬港紙

點解而家d人買樓,唔買成隻titanic

講中哂
樓主出呢個post叫啲傻租傻淡情何以堪

笑撚死我
我真係駁唔到

廢淡出來駁兩句
講得好,bookmark 遲下回帶覆呢啲月經post
問人點解窮? 有呢啲父母夠你窮足一世
租樓日日賺,你父母賺左幾十年仲想點
唯一蝕係生左你遮
真,有買gme都財自左啦
以前有95 按揭架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞