有冇人屋企人冇物業又冇公屋

345 回覆
1117 Like 65 Dislike
叫佢哋將所有資產轉移比你
辭職輪公屋啦
同意
3人家庭 辭職輪公屋
樓主快做 咁就唔洗呻
其實真係好睇佢地中年既時候有無心去為未來打算
講緊20-30年前,兩公婆都有翻工,係絕對買得起樓,好多人都係藍領但係屋企有兩層樓,仲有至少百幾二百萬現金/股票
真心建議佢地番鄉下地方住或者出國搵上年紀親戚一齊住,一來環境好好多,二來平好多,仲有人幫人睇住。
好明顯佢哋當時無囉
典型理財反面教材
應該係
將老父老母全副身家比哂個仔做首期買樓

兩老去裸辭自己兩口輪公屋

咁咪有兩間屋係手囉

到時個仔逐個月還錢比父母兩老咪有淡飯食囉
不嬲交緊啦on9
講咗12頁,其實都係樓主自己覺得老豆老母要佢接濟 兩老都冇出過聲又冇暗示就喺到數臭自己父母又杞人憂天
根據樓主提供的財務狀況,加上用常理分析,唔難推斷到出來
除非佢老豆老母秘密收埋一大筆錢就另計
正面教材

供供有無計廿年交左幾多利息?交差餉,管理費維修費?

租樓日日賺,賺左廿幾年

人生勝利組
睇完樓主再望下我老竇老母
排到間公屋真係好生性
我要考順佢哋多d
其實都洗咁認真
1. 起底樓主 自行判斷直必蝦腸
2. 人大咗識諗多角度 相對年紀細啲 係鳩屌咗先 (利申:都有屌過 再大會識諗 其實自己都係一樣廢 )
3人家庭入息過左即係6 7萬?
6 7萬咁多年都儲唔到首期買樓?
求其一個90後都屌打你地
一定係前者 有多層先
我自己
前者吧,後者拜金既 總有人住得再好過你
冇啦
我都想有
唔係杞人憂天嫁
有幾多人可以完全唔理父母咁絕情
講就口響
咩叫蝦腸
你做乜係咁洗我版叫我蝦腸
有d野唔洗講出口 全部有數計 樓主2老都幾十歲 退休仲可以住邊 錢又唔係多 樓又無 唔係等樓主養唔通等中6合彩咩
係呀唯有叫佢地退休比曬啲錢我,排公屋
雖然唔知排幾年

有病用正苦醫療券
搭多啲2蚊車搭少啲的士

每個月比幾千佢地接濟下
再加埋MPF同埋未來呢幾年儲嘅一兩球慢慢搣
去旅行唔去歐洲去台灣同埋我出錢攞

最驚係佢地expect退休後想keep住而家嘅生活質素姐
佢地唔鐘意我傾呢啲,好似管佢地咁
唔想傾咪直接講你諗法 同佢地計數 佢地唔滿意咪同佢地講 你仲以為你地有選擇權?
大不了咪你自己搬出去住 好過你成世比佢地拖累
利申 me得把口 比著係我都做唔出
好似我老友咁本身住公屋一貧如洗, 溝條中產獨生女, 即刻財自結婚送一間,生完仔送多間,仲有閒錢玩車仔。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞