有冇人屋企人冇物業又冇公屋

345 回覆
1117 Like 65 Dislike
所以我唔明 屋企間屋係唔係買 有乜關係
一係就另外買間屋比你/幫你比首期

唔係既話 唔通想老豆老母快啲死 拎間屋咩
屋企間屋係買咗,起碼唔使交租
屋企人老咗退休冇收入,咪又係仔女幫手交租
如果買咗,淨係幫手俾管理費、差餉
條數差好遠
未申請過,唔知
只知會比一般家庭申請較早獲得處理

「共享頤年」優先配屋計劃
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/application-guide/elderly-persons/elderly-persons-priority-scheme/index.html
白痴,佢地就係有遠見,當年既朋友就好似呢家連登咁,日日叫你唔好買樓最後咪贏囉,你嘈乜鬼姐
明明連登JOJO話好正喎
點同…
股票係speculation
無公屋嘅話有層自住樓養老好基本…
有咩理由租幾十年都唔去買
2老有間屋 你咪可以諗搬唔搬出去住 選擇多左 點會無關係
如果2老無屋 你就一定要同佢地住 因為唔洗交咁多租
有時真係覺得連登D人係咪要講到咁白先明
樓主而家同屋企人夾份整間錦繡花園 千鬆萬夠你三代同堂住
佢兩老夾埋一球野儲蓄都冇,重有幾年就退休,點買?
依家係樓主老豆老母無樓無公屋無錢
第時佢地老咗要幫佢地交皮幾野租
仲未計生活費
真係咁難明
可以睇下我覆過嘅野
供樓唔係問題
兩老住邊係問題
到時買間3房預埋佢地囉
無呢個煩惱 所以唔明
你係唔係玩佢呀師兄,講緊佢地得幾十萬,仲要準備退休冇收入,你叫佢買層過千萬樓?
生活都係咁過
不過心態上好轉左,唔擔心咁多住了
佢地都有慢慢儲錢,雖然都係偏大洗儲得慢
唔知到65果陣夠唔夠錢洗

你媽過60未
長者上樓應該快?

暫時我個plan:
錢擺去收息or投資
遊說阿爸阿媽退休後去排公屋 or 去平嘅國家住
唔生bb
結婚買樓唔清楚
唔加名都冇野嘅
到時綠置居都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞